Straver begint goed aan Dakar Rally 2019

Foto: Facebookpagina Edwin Straver
8 januari 2019, 22:04
Verlopen

LIMA/RIJSWIJK - Met een keurige 54ste plaats is Edwin Straver de Dakar Rally goed begonnen. De Brabander was daarmee de snelste van de Nederlandse motorrijders in de eerste etappe, met een proef van 84 km in de duinen bij Pisco.

“Ik kijk gewoonlijk niet naar de uitslagen, omdat alleen de finish halen telt voor mij, maar dit is wel leuk”, vond Straver bij aankomst in het bivak. “Gewoonlijk zijn Paul Spierings en Wesley Pittens sneller dan ik, maar omdat we in omgekeerde volgorde zijn gestart, zaten zij voor me. Wat later starten had al voordeel dat het navigeren gemakkelijker was. Ik kon de sporen volgen en hoefde alleen maar te controleren of ik goed zat. Daardoor kon ik lekker doorrijden.”

Straver had genoten van de openingsetappe, ook al was het maar een relatief korte proef van 84 km. “Lekker spelen in de duinen: prima hoor. Het was niet te moeilijk. Soms zaten er wel wat stukjes in met heel losse feshfesh, en een paar verraderlijke stukken, maar ik vond het een mooi begin. Gelukkig was ik lang niet zo zenuwachtig als vorig jaar. Toen was alles nieuw en was ik zo gespannen dat ik amper om mijn motor kon blijven zitten. Daar had ik nu geen last van.”

Doordat het maar een korte rit was, die hij ook nog eens vlotjes afwerkte, had Straver in het bivak in Pisco geen stress. “Ik ben vroeg binnen en heb lekker de tijd om mijn dingetjes te doen en alles gereed te maken voor morgen. Aan de motor begin ik pas als het donker is en wat koeler.”

Voor de tweede etappe – van Pisco naar San Juan de Marcona – staat een rit van 553 km op het menu, waarvan er 342 tellen voor het klassement. De auto’s starten dan vóór de motoren, zodat die naar verhouding kunnen uitslapen. De eerste motor gaat pas om 14.34 uur Nederlandse tijd van start.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl