‘Op reis door Altena’ door mevrouwtje Altena

Foto: Geeralda Pols
10 januari 2019, 16:02
Verlopen

ALTENA - Afgelopen maanden hebben scholen in Altena bijzonder bezoek gehad. Mevrouwtje Altena van het project Op reis door Altena kwam met haar koffer langs. De leerlingen waren erg enthousiast.

Het project Op reis door Altena is onderdeel van Cultuurmenu Altena. Cultuurmenu Altena is een jaarlijks terugkerend cultuurmenu met elk jaar een andere discipline voor basisscholen in Altena. Dit jaar was het onderwerp Theater en Erfgoed. Al jaren organiseert en coördineert De Bibliotheek CultuurPunt Altena erfgoedprojecten voor basisscholen in Altena. Er ontbrak enkel nog een project voor groep 3 en 4, daarom is dit project onder andere ontwikkeld met het idee om ook deze leemte op te vullen en een lokaal op maat gemaakte doorgaande leerlijn voor erfgoededucatie hiermee te creëren.

Groep 3 en 4, 5 ontvangen een lespakket waarin gebruik gemaakt wordt van diverse theaterwerkvormen zodat op interactieve en speelse wijze de leerlingen lokaal erfgoed kunnen ontdekken. Deze lessen worden ingeleid door geluidsfragmenten van Mevrouwtje Altena. Tijdens het project maken de leerlingen kennis met historische figuren uit Altena zoals Dappere Dirk, ridder uit Meeuwen, en bijvoorbeeld Hendrik de Havenmeester (Woudrichem). Tijdens de theaterworkshop komt Mevrouwtje Altena op bezoek en gaat zij samen met de leerlingen op een denkbeeldige reis langs vijf monumenten uit Woudrichem. Door middel van theaterspel wordt het verhaal uit de omgeving betekenisvol.

Niet alleen in Altena maar al Brabant-breed is het project in het oog gesprongen. Zo is het project tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van erfgoedinstellingen georganiseerd door Erfgoed Brabant gepresenteerd en hebben meerdere intermediairs/culturele marktplaatsen aangegeven het project erg interessant te vinden voor de eigen gemeente.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl