Waterschap zet alle gemalen stil voor schaatsijs

Foto: Waterschap Rivierenland
18 januari 2019, 18:41
Verlopen

REGIO - Er komt ijsplezier aan in Altena. De hele week houdt de vorst aan. Voor een mooie ijsvloer stopt het waterschap nu met malen. De muskusrattenvangers spreken al van 'bellenbanen in speurijs'.

De weersverwachting is dat de temperaturen een week lang nauwelijks boven nul komen, ’s nachts tot -8 graden. Er wordt geen neerlag verwacht en daarom zet het waterschap nu alle gemalen stil. Daardoor kan de ijsvloer ongestoord groeien. Het waait weinig. De verwachting is dat de eerste schaatsbanen op ondergelopen land in het weekend van 26 januari open gaan.

De eersten die voordeel hebben bij het ijs, zijn de muskusrattenvangers. Als er geen sneeuw valt, is het eerste dunne ijs ‘speurijs’; de luchtbellen die muskusratten onder water uitademen, worden gevangen in het ijs. Rondom hun bouwen (holen) ontstaan ‘bellenbanen’. Daarmee verraden ze zichzelf. Muskusratten worden gevangen, omdat hun holen een risico vormen voor dijken, kades en oevers.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl