Wederom plannen voor gaswinning op grens van Altena

Foto: Sander van Strien
7 februari 2019, 17:31
Verlopen

BRAKEL - Plannen over gaswinning in de Bommelerwaard zorgen voor onrust aan de gemeentegrens van Altena. Het Canadese bedrijf Vermilion Energy wil de gaswinning van het gasveld Brakel opschroeven van 300 miljoen kuub naar 1 miljard kubieke meter.

De plannen hebben er voor gezorgd dat de gemeenteraad van Zaltbommel heeft besloten alvast 50.000 euro opzij te zetten. Dit bedrag is bestemd voor de juridische kosten. De juristen moeten de gaswinning tegengaan als Vermilion Energy de vergunning krijgt. In een motie van de gemeenteraad staat te lezen dat de uitbreiding van gaswinning de bodemdaling vergroot en daarmee de risico’s voor mens en milieu toenemen. Ook wordt er aangehaald dat het om een Natura 2000 gebied gaat. De gaswinning Brakel in Poederoijen bevindt zich onder een waardevol Natura 2000 natuurgebied en een belangrijke drinkwaterwinningsgebied.

In 2014 sprak de gemeente Zaltbommel zich uit tegen uitbreiding van gaswinning, mede door de omstreden ‘fracking’ techniek. De gemeenteraad heeft het college gevraagd de standpunten van de gemeenteraad over te nemen en daarbij de samenwerking met de provincie Gelderland, provincie Noord-Brabant en gemeente Altena op te zoeken. Vorig jaar was de gaswinning ook al in het nieuws maar dan met het gasveld Waalwijk-Noord. Dat gebied grenst aan de kern Drongelen. Het gasveld Brakel grenst aan de kernen Giessen en Rijswijk.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl