Struikelsteen gelegd voor Frits Citroen in Eethen

Foto: Sander van Strien
12 maart 2019, 20:19
Verlopen

EETHEN - Op dinsdag 12 maart heeft de Duitse kunstenaar Günter Demnig een struikelsteen geplaatst voor Frits Citroen. Nabestaanden en belangstellenden kwamen daarvoor naar het pad voor de Hervormde kerk in Eethen voor een korte sobere ceremonie.

Voorafgaand aan het plaatsen van de struikelsteen was er een bijeenkomt in het gemeentecentrum de Hoeksteen. Leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool lazen daar een gedicht voor. Wethouder Paula Jorritsma gaf in haar woord aan de kinderen mee dat blijven herdenken belangrijk is. Citroen was een Joodse man die in het westen van het Nederland woonde. Hij kwam naar het Land van Heusden en Altena omdat zijn schoonzus in Eethen woonde. Door een bij vergissing ontstaande ruil van zijn paspoort is hij daar in 1942 toch opgepakt. Vanuit Kamp Westerbork is hij met de trein naar Auschwitz gebracht waarna hij na een jaar door de nazi’s is gedood.

Günter Demnig heeft door heel Europa al 72.000 struikelstenen (Stolpersteinen) geplaatst. Demnig brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. In 2017 was Demnig al in Woudrichem, daar werden toen 7 struikelstenen geplaatst.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl