Lever uw zilver in voor de ambtsketen van de gemeente Altena

Foto: Archief
22 maart 2019, 17:32
Verlopen

ALTENA - Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel vraagt inwoners van de gemeente Altena om zilver te doneren om een bijdrage te leveren aan de nieuwe ambtsketen.

Een commissie heeft bepaald dat het een fairtrade en gerecyclede ambtsketen moet worden. Dat is ook de reden dat er een beroep wordt gedaan op de inwoners. Wie nog oude zilveren munten, lepeltjes of anderszins zilveren producten heeft die men wil afstaan, kan deze op het gemeentehuis afgeven. Wie doneert krijgt een certificaat waarop staat dat hun zilver gebruikt is in de ambtsketen van de gemeente Altena. De gemeente gaat vijf kunstenaars aanschrijven om een ontwerp te maken voor de ketting. Wie deze vijf kunstenaars zijn is nog niet bekend. Aan het ontwerp hangen wel wat criteria, zo moet de ketting draagbaar zijn voor vrouwelijke en mannelijke burgemeesters, het de kleding niet beschadigen, uit soepele schakels bestaan en uiteraard kenmerkend zijn voor de gemeente Altena. 

De zilveren penning zal aan een zijde het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden, ‘Je maintiendrai’ genoemd, laten zien en aan de andere zijde het wapen van de gemeente Altena. Dat wapen toont twee afgewende zalmen afkomstig van het wapen van de Heeren van Altena, die zalmen kwamen ook terug in de wapens van Werkendam en Woudrichem. Daarnaast bevat het wapen een rad met een naaf en zes spaken wat afkomstig is uit het wapen van Aalburg. Het wapen is gemaakt door de Hoge Raad van Adel en ligt nu bij koning Willem-Alexander, die moet het wapen nog goedkeuren.

Voor de realisatie heeft de gemeente Altena 15.000 euro beschikbaar gesteld. De planning is dat begin mei het ontwerp van de ambtsketen wordt vastgesteld en de keten op de laatste raadsvergadering voor het zomerreces gedragen kan worden door de burgemeester. 

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl