Lezing over het oorlogsdagboek van Carry Ulreich

Foto: Teus van Tilborg
1 april 2019, 21:23
Verlopen

ALMKERK - Op dinsdag 9 april verzorgt de historicus Dr. Bart Wallet op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing over het bekende oorlogsdagboek van Carry Ulreich (1940-1945)''s Nachts droom ik van vrede'.

Het was groot nieuws toen de oorlogsdagboeken van Carry Ulreich ontdekt werden: kranten hadden het al snel over ‘de Rotterdamse Anne Frank’. En inderdaad hadden Carry Ulreich en Anne Frank veel met elkaar gemeen: allebei kregen ze als tiener een dagboek op hun verjaardag en ze hielden dit bij toen ze in de loop van de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken. Ulreich overleefde de oorlog, werd verliefd op een Britse soldaat en emigreerde naar Israël. Daar circuleerden haar dagboeken al jaren binnen de familie, tot haar zoon ze meenam naar de Frankfurter Buchmesse en ze op die manier bij de VU-historicus Bart Wallet terechtkwamen. Wallet, gespecialiseerd in Joodse geschiedenis, zag al gauw dat het ging om een bijzonder egodocument. Hij bracht het boek op de markt en inmiddels is het al vertaald in het Spaans, Italiaans, Duits en Portugees. Tijdens deze lezing zal Wallet de betekenis van het dagboek laten zien en dat plaatsen in de bredere context van de manier waarop in Nederland de Tweede Wereldoorlog wordt herinnerd en herdacht.

De lezing is in de Almhof aan de Kerkstraat 14 in Almkerk. De aanvang is 20.00 uur. Iedereen is welkom. De entree voor niet-leden is vier euro.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl