Zorglocatie Altenahove vierde 25-jarig bestaan

Foto: Riethorst Stromenland
14 mei 2019, 17:53
Verlopen

ALMKERK - Ruim honderd (oud-)medewerkers van Altenahove in Almkerk hebben vrijdag 9 mei het 25-jarig bestaan van de zorglocatie gevierd. Voor bewoners en klanten volgt begin juni een week vol festiviteiten.

Die goeie ouwe tijd. Het zinnetje kwam regelmatig voorbij tijdens het jubileumfeest op 10 mei in de Almzaal. Met ruim honderd aanwezigen, waaronder veel oud-medewerkers, had het jubileumfeest veel weg van een reünie. Aanwezigen haalden samen herinneringen op, lieten zich vereeuwigen in een fotohuisje en genoten van livemuziek van De Riethorst Stromenland Band.

Zorg voor elkaar

Toespraken waren er ook. Zo stond zorgmanager Nicole Koopmans van Altenahove stil bij de hechte gemeenschap in Almkerk. “Er gebeurt hier ontzettend veel. Mensen zorgen voor elkaar. We werken nauw samen met basisscholen, de kerk en andere lokale organisaties. De mensen voelen zich betrokken bij onze zorglocatie en de bewoners. Dat is heel fijn om te mogen ervaren. Onze medewerkers en vrijwilligers doen er ook alles aan om onze bewoners en klanten een fijne dag te bezorgen. Sommige personeelsleden zijn hier al sinds de oprichting aan het werk. Dat maakt Altenahove heel bijzonder.”

‘Tweede thuis’

Een van die trouwe medewerkers is Mien Maaten. Zij noemde Altenahove ‘haar tweede thuis’, waar ze vanaf de opening ‘perse wilde werken’. Ze stond in haar terugblik stil bij diverse hoogtepunten uit 25 jaar Altenahove. Waaronder de hilarische grap tijdens de viering van het 10-jarig bestaan. “Het dorp liep uit, het personeel klom op het dak en de media stond klaar om Willem-Alexander en Máxima de vernieuwde dagbehandeling te zien openen. Niemand wist dat ik en Marc van den Nobelen verkleed zouden komen als prinselijk paar. Gelukkig was Maxima destijds zwanger en hoefde ik tijdens deze act mijn buik niet in te houden.”

De eerste directeur

Oud-directeur Rob Eisinger stond stil bij zijn ‘prachtige tijd’ bij Altenahove. Hij vertelde hoe er eind jaren tachtig een groot tekort aan bedden was op de ziekenafdelingen van verzorgingshuizen. “De roep om een verpleeghuis in het Land van Heusden en Altena werd steeds groter. Na de fusie van Huize Antonia en De Lemmenskamp in 1990 werd besloten om mee te werken aan de bouw van een verpleeghuis in Almkerk. In 1993 werd de bouw afgerond en kwamen de eerste bewoners naar Altenahove. De officiële opening volgde in mei 1994.”

Eisinger was als directeur (februari 1993-mei 2002) verantwoordelijk voor de bouw, de inrichting en het aanstellen van medewerkers. Hij werkte intensief samen met het St. Agnes, De Lemmenskamp, Antonia, Goezate, Stichting Pro-Seniore en met zorginstellingen en ziekenhuizen in Gorinchem en Breda.

Innovaties en zorgtechnologie

Huidig bestuurder Mireille de Wee van zorgorganisatie De Riethorst Stromenland benadrukte in haar toespraak dat enkele uitdagingen van destijds ook anno 2019 gelden. “Er komen steeds meer ouderen en we hebben hierdoor steeds meer zorgpersoneel nodig. Het is een groot compliment dat sommigen al vanaf de oprichting hier werken. Maar ook in de toekomst hebben we bevlogen medewerkers nodig om de groter wordende groep ouderen goede zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden. Om die reden zoeken we samenwerking met andere partijen en investeren we in innovaties en zorgtechnologie.”

Ze wees op de fusie met zorgorganisaties De Volckaert en De Schakelring die in voorbereiding is en sprak dat ondanks alle veranderingen door de jaren heen er één ding nooit zal veranderen. “We zorgen samen voor onze ouderen. Samen zorgen voor, het zijn woorden van alle tijden. Dus ook voor de toekomst van Altenahove.”

Festiviteiten voor bewoners

Voor de bewoners van Altenahove is er de eerste week van juni een jubileumweek vol activiteiten. Op maandag is er gebak voor het hele verpleeghuis. Dinsdag treden 80 kinderen van een christelijk kinderkoor op. Donderdag is er een warm- en koud buffet in het restaurant en donderdagavond treden het Vischwijvenkoor en mannenkoor De Maasmaten op.

De Riethorst Stromenland levert zorg op 11 locaties en via wijkverpleging in West-Brabant met 1.400 medewerkers en 800 vrijwilligers.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl