Berichten in kranten en op radio effectief tegen inbraken

Foto: Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
29 mei 2019, 16:57
Verlopen

REGIO - Alweer voor de tiende keer organiseert de stichting NIPW de Nationale Inbraakpreventieweken. Twee keer per jaar, in mei en juni en in november en december, bericht de stichting over inbraakpreventie.

Dat gebeurt na uitgebreid onderzoek. Dagbladen, huis-aan-huisbladen en de radio nemen die informatie vaak over. Uit recent onderzoek blijkt dat de informatieoverdracht werkt: van de 613 onderzochte huishoudens geeft maar liefst 93 procent aan in de afgelopen twee jaar publicaties over inbraakpreventie te hebben gezien. 80 procent zegt te weten dat die voorlichting afkomstig is van de stichting Nationale Inbraakpreventie-Weken. Van deze 80 procent beweert 28 procent dat deze berichtgeving hen ‘zeker’ heeft aangezet tot het nemen van inbraakpreventiemaatregelen; bij ruim de helft (52 procent) is dit ‘enigszins’ het geval.

De afgelopen jaren daalde het aantal inbraken met ruim 50 procent, dankzij veel gelijktijdige initiatieven. Denk aan de ‘maakhetzenietgemakkelijk’-campagne van de overheid, met het bekende zwaailichtje in de hoofdrol. Maar ook gemeenten, politie en woningcorporaties hebben, al dan niet gezamenlijk optredend, een belangrijke rol gespeeld. Uit de resultaten van het onderzoek naar inbraakpreventie blijkt dat de voorlichting van de stichting NIPW zeer effectief is en voor extra, direct toepasbare informatie zorgt.

De meeste woninginbrekers slaan hun slag via de achterdeur (39 procent) en de voordeur (32 procent). 11 procent van de inbrekers komt binnen door het openbreken van een raam op de benedenverdieping. De schuifpui en dubbele deuren staan op de derde plaats als toegang voor inbrekers.

Op Misdaad in Kaart, onderdeel van politie.nl, is te zien hoe vaak en waar er de afgelopen drie maanden in jouw buurt is ingebroken. De kaart toont dagelijks een actueel beeld van alle inbraken en pogingen daartoe.

Via Mijn buurt op politie.nl kun je contact leggen met de wijkagent. Kijk op www.inbraakmislukt.nl en doe de InbraakPreventieCheck. Zo zie je snel of je huis goed beveiligd is. En zo niet, hoe je dat kunt verbeteren. Op deze website kun je ook de uitgebreide folder met handige tips downloaden.

Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via GooglePlay (zoek op “stop inbraak”). De app leidt je in eenvoudige stappen op je mobiel door de verschillende ruimtes in je huis om te checken hoe goed je huis beveiligd is tegen inbraak. Je kunt zelfs een foto van het slot of raamboompje insturen en advies vragen.

Doe mee met een WhatsApp-groep in jouw buurt. Zo kun je gratis en snel informatie uitwisselen over verdachte situaties in de buurt en werk je samen met je buurtgenoten aan een veiliger buurt. Op wabp.nl staat een kaart die aangeeft of er in jouw buurt al een alertgroep actief is. Bij elke groep staat een e-mailadres om je aan te melden.

De stichting Nationale Inbraakpreventie-Weken is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters bewuster te maken van het nut van goede inbraakpreventie, en hen aan te moedigen zelf maatregelen te nemen. En zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal inbra­ken en inbraakpogingen substantieel te verlagen. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en juni en in november en december. De huidige campagne, in het voorjaar van 2019, is alweer de tiende. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Zo Veilig en Yale. Ze werken nauw samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars.

Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl