Leerlingen Altena College opnieuw debatkampioen

Foto: Altena College
2 juli 2019, 11:50
Verlopen

SLEEUWIJK - Ze kunnen het nog amper bevatten, de leerlingen van het debatteam van het Altena College. Het Altena College is opnieuw kampioen geworden, na een zenuwslopende dag, dat wel.

Om aan de finaledag te mogen deelnemen moet je je als debatteam kwalificeren. Dat gebeurt door aan toernooidagen deel te nemen en je uiteindelijk bij de beste 14 scholen te scharen die worden uitgenodigd in het faculteitsgebouw in Den Haag van de Universiteit Leiden. Het Altena College deed aan 3 voorrondes mee en de beste 2 scores (vierde en eerste) tellen.

“We hebben er deze week heel veel tijd in gestoken”, vertelt de teamcaptain Anna Wesdorp uit Eethen. “Er is 1 voorbereide stelling waarbij je zowel voor als tegen moet uitwerken. Pas twintig minuten voor het debat weet je of je voor of tegen bent.” De 16-jarige atheneumleerling heeft haar sporen op debatgebied al aardig verdiend. Ze heeft een jaar lang meegedraaid in het Nederlandse team en eindigde in de halve finale van het EK in Stuttgart waar ze als individuele spreker als vijfde eindigde.

“Niet te geloven”, glunderen ook Veralie van As, Nout Schampers, Bryanna de Haan, Sanne Bouman en Julia Dekker, de andere leden van het winnende team. Veralie: “Vooraf was ik niet naar Den Haag afgereisd met het idee dat we daar zouden winnen.” Sanne vult aan: “Maar het ging lekker, in het eerste debat kwamen we gelijk in de goede modus terecht en we konden scherp blijven tot het eind.” Al viel dat scherp blijven niet helemaal mee. Bryanna: “Op een gegeven moment slaat de vermoeidheid toe en dan is het heel moeilijk om logisch te blijven denken en om een heldere structuur voor ogen te hebben.” Er was ook wel wat druk. De leerlingen die vorig jaar de titel binnensleepten zijn inmiddels allemaal van school en op één leerling na (Anna) is dit een heel nieuw team. De titel prolongeren zou dus een huzarenstukje zijn.

Die missie is gelukt. Een jaar lang mag het team zich kampioen van de Benelux noemen. Na de vakantie komt er weer een nieuw seizoen waarop het team zich wekelijks voorbereidt. De doelstelling voor volgend jaar is helder. Anna: “We gaan nu voor de triple!”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl