Groentenconservenfabrikant HAK gaat voor Hollandse kikkererwt

Foto: HAK
21 augustus 2019, 17:13
Verlopen

GIESSEN - Tot op heden komen kikkererwten uit teeltgebieden als India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran. Groentenconservenfabrikant HAK uit Giessen heeft na een succesvolle eerste proef goede hoop op een Hollandse kikkererwt.

In de zomer van 2018 startte de ‘Hollandse kikkererwt’ proef. Die verliep als gevolg van de uitzonderlijk warme en droge zomer uiterst succesvol: er was sprake van een opbrengst van zo’n 3500 kilo per hectare, ruim 15 procent boven de gemiddelde gewasopbrengst. HAK teler Pieter Risseeuw uit Schoondijke en peulvruchten- en bonenspecialist Termont en Thomaes, die de proef begeleidde, besloten daarom de proef dit jaar te continueren. Risseeuw plantte dit jaar twee hectare van deze normaliter alleen in het buitenland groeiende peulvruchtensoort. Volgens hem ziet het er positief uit, maar nog iets te vroeg om te kunnen zeggen of teelt op grotere schaal mogelijk is.

Volgens Thomaes heeft de consument de kikkererwt pas de laatste jaren echt ontdekt. Zodra de ‘Hollandse’ kikkererwten geschikt zijn voor grootschalige verkoop zullen deze verwerkt worden in het lopende assortiment stazak en pot.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl