Grote zorgen om beschikbaarheid drinkwater uit de Maas

Foto: Beeldbank RWS
11 september 2019, 10:50
Verlopen

REGIO - De rivier de Maas is een grote drinkwaterbron voor ruim vier miljoen Nederlanders. Door de droogte is deze rivier steeds kwetsbaarder als drinkwaterbron.

Dat blijkt uit het jaarrapport van waterbedrijven rond die Maas die zijn verenigd in RIWA-Maas. Eerder waarschuwde Dunea al voor de vanzelfsprekendheid van drinkwater uit de kraan. Dunea wint water uit onder andere de Afgedamde Maas. De afname van drinkwater neemt ook toe waarbij het risico bestaat dat er onvoldoende opslagcapaciteit beschikbaar zal zijn. “Niet alleen mensen maar ook de industrie en boeren schreeuwen in de zomer om water. Op dat moment begint ons systeem al te kraken. Is er dan een incident, zoals een onbekende verontreiniging, dan komen drinkwaterbedrijven in de problemen.”

De problemen worden groter door maatregelen tegen de droogte stroomopwaarts. In Frankrijk worden bijvoorbeeld oude sluizen vervangen en de wateraanvoer vanuit de Roer staat onder druk. Door deze maatregelen blijft er steeds minder over in de Maas. Grensoverschrijdend overleg is nodig om dit probleem aan te pakken. Eerder waren er ook problemen met de Maas als drinkwaterbron, toen ging het voornamelijk om vervuiling door medicijnresten en chemische lozingen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl