Drie Nederlandse titels Tess Vonk

Foto: Dirk de Kooter
9 maart 2020, 06:16
Verlopen

LEIDEN/WERKENDAM - De officieuze Nederlandse winter kampioenschappen voor minioren werden voor de 35e keer gehouden in Leiden. Namens de Biesboschzwemmers kwam alleen Tess Vonk aan de start.

Haar trainingsmaatje Lars de Kooter kon door een blessure helaas niet meedoen. Tess startte op zes nummers en zwom vijf persoonlijke en vier clubrecords daarnaast was ze drie keer de beste en een keer was ze tweede.

Voor minioren worden door de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond geen officiële kampioenschappen gehouden, maar in Leiden komen jaarlijks de beste zwemmers en zwemsters aan de start om de strijd met elkaar aan te gaan. Voor Tess was het dit jaar de laatste keer dat ze mee mag doen, volgend jaar kan ze een gooi gaan doen om zich te plaatsen voor de officiële kampioenschappen. In Leiden startte Tess op de 100 vlinder-, rug-, school-, vrije en wisselslag en de 200 wisselslag en op alle nummers behalve de rugslag verbeterde ze haar persoonlijke record.

De eerste titel behaalde Tess op de 100m vlinderslag, maar het ging niet vanzelf. De start was goed, maar de laatste 25 meter gingen heel moeizaam en daarvoor verloor ze bijna het goud. Uiteindelijk was Tess enkele tienden sneller dan haar persoonlijk en clubrecord. Op het podium kreeg Tess nog een extra prijs uit naam van Femke Heemskerk. De organisatie had dit nummer aangewezen als zogenaamde Femke race, omdat Femke heel veel jaren in Leiden getraind heeft.

De twee andere titels behaalde Tess op de tweede dag. Als eerste wist ze op de 100 schoolslag de concurrentie achter zich te laten. Halverwege was het verschil met de nummer twee 0,03 seconden, maar na 100 meter was Tess ruim twee seconden weg gezwommen bij haar leeftijdsgenootjes en was ze ruim twee en een halve seconde sneller als haar persoonlijk en clubrecord. De laatste titel was nog spannender dan die van de vlinderslag. Op de 100 wisselslag streed Tess 100 meter lang en uiteindelijk was het verschil op de finish maar 0,15 seconden in het voordeel van Tess. Weer kon er een streep door haar persoonlijke en het clubrecord.

De laatste ereplaats behaalde Tess op de 200 wisselslag en zij deed dit met een dik persoonlijk record. Tess haalde ruim zes seconden van haar persoonlijke record. Vooral de eerste 50 meter, de vlinderslag, gingen in een mooie techniek. De eindtijd van Tess was ook nog goed voor een clubrecord, zij verbeterde een record dat al 24 jaar in de boeken stond en ook in Leiden tijdens de Speedo Jaargangwedstrijden werd gezwommen door Marlies den Haan. Marlies werd er toendertijd kampioen mee.

Het laatste persoonlijke record behaalde Tess op de 100 meter vrije slag en dit was haar eerste nummer van het weekend. Tess stond als zesde ingeschreven, maar ze wist door een ijzersterke race als vierde te eindigen. Tess bleef voor het eerst binnen de één minuut en tien seconden.

Het enige nummer dat geen persoonlijk record opleverde was de 100 rugslag. Vorig jaar was dit toevallig ook het enige nummer dat Tess niet sneller zwom dan haar inschrijftijd en dat was dit jaar dus opnieuw zo. De eindtijd van Tess was minder dan een halve seconde boven haar inschrijftijd en dit was goed voor een zevende plaats.

Het komende weekend komt Tess samen met haar clubgenoten aan de start van de vierde competitiewedstrijd van dit seizoen en de strijd met haar leeftijdsgenootjes zal eind juni in Dordrecht een vervolg krijgen tijdens de Speedo Jaargangfinale. Met deze wedstrijd neemt ze dan afscheid van haar minioren tijd en het is te hopen dat Lars de Kooter, haar trainingsmaatje, er dan ook bij is en ze beiden hun miniorentijd mooi af kunnen sluiten.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl