Veel meer overlast door eikenprocessierups

Foto: Redactie
6 juni 2020, 13:04
Verlopen

ALTENA - De gemeente Altena heeft gekozen voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups, maar op plaatsen waar de rups toch opduikt wordt hij weggezogen. Dit gebeurt vooral op plaatsen waar veel mensen komen of wonen.

Sinds het najaar van 2019 heeft de gemeente Altena, in samenwerking met Natuurinclusief Altena, 100 nestkasten en 25 insectenkasten opgehangen in Sleeuwijk. In dit dorp staan de meeste eikenbomen van de gemeente. Vogels en insecten die op de kasten afkomen, eten de eikenprocessierups op. In andere kernen lijkt er toch weer een plaag te ontstaan die voor veel overlast kan gaan zorgen. De rupsen, die met hun brandharen gezondheidsklachten veroorzaken, zijn al aangetroffen in vele eikenbomen. Toch zet de gemeente Altena in op een natuurlijke bestrijding.

Op plaatsen waar geen nestkasten zijn, worden bermen ingezaaid met een bloemrijk zadenmengsel. Ook dit trekt vogels en insecten aan. Deze natuurlijke vijanden moeten de rups uit Altena weghouden. “Op andere plekken zijn rupsenvallen geplaatst. Dit is een proef waarvan de resultaten nog niet bekend zijn”, laat een woordvoerder van de gemeente Altena weten. Deze rupsenvallen blijken volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups niet geschikt: “De vallen werken niet omdat de meeste eikenprocessierupsen niet via de stam naar beneden lopen. Daarnaast vormen eikenprocessierupsen spinsels waarmee de val verstopt raakt. Het is zelfs waarschijnlijk dat de eikenprocessierups zijn nest maakt in en rondom het plastic van de val. Diverse proeven hebben in het verleden bewezen dat de val niet werkt.”

Als er toch een nest is, wordt deze opgezogen. Dat gebeurde ook vrijdag 5 juni aan de Woudrichemseweg tussen Almkerk en Woudrichem. Haast alle bomen die daar langs de weg staan, waren gemarkeerd met het welbekende waarschuwingslint. Ook in de buitengebieden is vrijwel iedere boom gemarkeerd. In 2019 is er ongeveer 50.000 euro uitgegeven aan het bestrijden van de eikenprocessierups. Het opzuigen past de gemeente voornamelijk toe in gebieden met een hoog gezondheidsrisico. Dit zijn plaatsen waar veel mensen komen of waar mensen langdurig verblijven, bijvoorbeeld fiets- en wandelroutes, bushaltes, winkelcentra, drukke parkeerterreinen, scholen en recreatieterreinen. Indien de aanwezigheid van mensen beperkt is, dan is het risico gering.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl