Drive-in kerkdienst met honderden bezoekers tijdens Lockdown

Foto: Redactie
20 december 2020, 17:41
Verlopen

HANK/SLEEUWIJK - De drive-in kerkdienst, georganiseerd door de Burcht in Sleeuwijk, komende donderdag op een parkeerterrein in Hank zorgt voor veel commotie. Ondanks dat bezoekers de auto niet mogen verlaten, vinden politieke partijen de dienst niet verstandig.

De organisatie van de drive-in kerkdienst is in handen van de Vrije Evangelische Gemeente de Burcht uit Sleeuwijk. De bedoeling is dat er drie diensten plaatsvinden waar per dienst plaats is voor 250 auto’s op het parkeerterrein van wegrestaurant Napoleon. Met een groot scherm zoals bij een drive-in bioscoop is de dienst te volgen om ‘veilig en toch samen de komst van Jezus te vieren’, zo schrijft de Burcht. Maar veilig vindt Gerard Paans van CDA Altena het niet: “Je moet dit niet willen als kerk. Altena staat bovenaan qua besmettingen. Ook al mag het, dan zou je dit niet moeten doen.” Paans voegt toe: “Het is niet aan ons als CDA om te zeggen dat het niet mag, maar het is super onverstandig. Zoek niet de grenzen op van wat wel of niet mag.”

Het CDA is niet de enige partij die zich er mee bemoeid. Ook Philip den Haan van coalitiegenoot AltenaLokaal draagt dezelfde boodschap uit: “We gaan hier een lijn over tussen creativiteit dat onder mensen leeft om om te gaan met Corona en wat moreel nog goed is. We zijn al een regio in de top 5 wat betreft de besmettingen. Dat zou genoeg moeten zijn om het niet te willen, tenzij je bewust kiest om tegendraads te zijn.” De partij geeft hiermee de burgemeester ook gelijk.

De gemeente Altena heeft de vraag uitgezet of de activiteit juridisch nog steeds als openbare manifestatie kan worden gezien of dat deze opzet inmiddels onder het begrip evenement valt. De noodzakelijke adviezen vanuit de overheid zijn nog niet bekend. “Indien de hulpdiensten dit aangeven, kan de gemeente nadere voorschriften opleggen aan de organisatoren”, laat een woordvoerder van de gemeente Altena weten. 

De burgemeester doet dan ook een oproep in verband met het hoge besmettingspercentage in Altena: “Altena is landelijk gezien één van de gemeenten met de hoogste besmettingspercentages. Ik doe nogmaals een oproep aan alle inwoners, organisaties, instellingen en ondernemers om niet op een creatieve manier om te gaan met de regels waar wij ons in deze lockdown aan moeten houden. Onze belangrijkste missie is het aantal besmettingen terugbrengen. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Organisatoren schalen de kerkdienst onder godsdienstige samenkomsten. “Wij kunnen dit daarom organiseren. Het leek ons beter deze dienst in de buitenlucht te organiseren dan in ons eigen kerkgebouw”, aldus de Burcht op hun website. “Als iedereen in zijn auto blijft zitten, is dit veiliger dan in een gebouw. Voor het organiseren van het evenement hebben we een beroep gedaan op de Wet Openbare Manifestaties.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl