Gemeente Altena: ‘Geen drive-in kerkdienst op parkeerplaats in Hank’

Foto: Redactie
22 december 2020, 22:07
Verlopen

HANK/SLEEUWIJK - Op dinsdag 22 december 2020 heeft er een overleg plaatsgevonden met De Burcht en Burgemeester Lichtenberg van de gemeente Altena.

Burgemeester Lichtenberg heeft juridisch laten toetsen of de drive-in kerkdienst, zoals de Vrije Evangelische Gemeente De Burcht voor ogen heeft, juridisch past binnen de huidige regelgeving. Dat blijkt niet het geval. “De huidige geplande bijeenkomsten vallen niet onder de Wet Openbare Manifestaties. Dat betekent dat de bijeenkomsten vallen onder het begrip ‘evenement’. Evenementen zijn in deze huidige periode in ons land niet toegestaan en derhalve mogen de bijeenkomsten niet doorgaan.”

De Burcht laat weten: “Ondanks dat het een goed recht is van de gemeente Altena dit juridisch te laten toetsen betreuren wij het dat dit, in onze beleving, zo laat is gebeurd. Als kerk zijn we er op gebrand om een boodschap van hoop en liefde te verspreiden, in deze tijd meer nodig dan ooit. We hebben deze diensten zeer zorgvuldig voorbereid, zodat het op een veilige manier kan gebeuren. Wij begrijpen ook de dilemma’s waar de lokale overheid mee te maken heeft en willen niet ten koste van alles in deze vorm hier aan vasthouden.”

De Burcht gaat de kerstnachtdiensten live uitzenden via onder andere het Youtube-kanaal van De Burcht. Burgemeester Lichtenberg: “Ik wil de organisatoren van deze bijeenkomsten oprecht complimenteren. Zij zoeken in deze moeilijkere tijd voor ons allemaal manieren om het geloof samen te belijden op een manier die ook coronaproof en verantwoord is. Juist in deze kerstperiode is het samen kunnen vieren van de geboorte van Christus voor veel mensen enorm belangrijk. Dat geldt ook voor mijzelf als persoon.”

De Burcht heeft het verzoek aan de gemeente Altena gedaan om samen, als teken van hoop en verbinding een daad te stellen. Het voorstel van De Burcht is om gezamenlijk twee waterputten aan te leggen in een Afrikaans dorp die door de corona-epidemie extreem hard getroffen is. De gemeente Altena heeft aangegeven daar met een positieve grondhouding naar te willen kijken. De Burcht zal dit uitvoeren via de organisatie Compassion, die nauw aan de Burcht verbonden is. De Burgemeester wil nog benadrukken: “Spreek tijdens de feestdagen met uw sociale hart op een verantwoordelijke manier. Met veel aandacht voor elkaar, maar ook op een manier dat we daar achteraf geen spijt van krijgen. Laten we het probleem niet groter maken, maar laten we samen onderdeel zijn van de oplossing.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl