Geen stilte in stiltegebied de Noordwaard

Foto: Redactie
28 december 2020, 17:55
Verlopen

WERKENDAM - De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen, kortweg de NEFOM, gaat op zoek naar het ‘lawaaierigste stiltegebied van Nederland’. Volgens bewoners, Leo en Edwin, is dat de Noordwaard bij Werkendam.

Enkele bewoners van de Noordwaard, waaronder Leo Fluitman en Edwin van Loon, zijn het lawaai in hun omgeving zat. Vooral in de zomermaanden zorgen groepen motorrijders voor veel overlast. “In het zomerseizoen, van maart tot november, worden we getrakteerd op enorme groepen en hoeveelheden motorrijders”, vertelt Fluitman. De Noordwaard kent een prachtige route met goed asfalt en mooie bochten. De route wordt op diverse routesites voor motortochten aangeprezen. “Nationaal Park De Biesbosch is grotendeels niet toegankelijk, zeker niet voor motorvoertuigen op wielen. Echter de Noordwaard wel en dit is nog een beetje een ondergewaardeerd stuk natuur”, staat er te lezen op een routesite. Wat velen niet weten is dat een groot gedeelte van deze route door stiltegebied gaat. Op een zondag in de zomer passeren er gemiddeld 3000 motoren volgens de bewoners.

De NEFOM wil een grens stellen aan het maximum aantal decibel. Volgens Fluitman en Van Loon geldt in een stiltegebied een grenswaarde van maximaal 46 dB. Die grens wordt momenteel niet gehandhaafd. Met de actie wil het duo aandacht vragen voor de problemen in de Noordwaard. Stemmen kan tot 18 januari op het ‘lawaaierigste stiltegebied van Nederland’ via de website van de NEFOM.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl