Omroep Max komt met verrassing voor de tuin van zorglocatie Goezate

Foto: Agnes Honings
26 januari 2021, 10:26
Verlopen

WERKENDAM - Tijdens de eerste coronagolf konden de bewoners van Goezate in Werkendam, een locatie van zorgorganisatie Mijzo, niet naar buiten. Zoveel grond rondom Goezate en geen tuin?

Karin Schellekens, teammanager zorg en welzijn Goezate, besloot daar iets aan te doen. Sinds de zomer van 2020 worden de plannen voor de tuin steeds concreter. Veel particulieren en bedrijven hebben al een bedrag gedoneerd of toegezegd. Ook Omroep Max draagt graag bij aan dit bijzondere initiatief. Vrijdag 22 januari kwamen Jan Slagter en een cameraploeg naar Werkendam met een verrassing. Stichting MAX Maakt Mogelijk gaat het ‘oneindig’ wandelpad in de dementievriendelijke tuin financieren.

“Het is onvoorstelbaar wat hier allemaal gebeurt. Als het zo doorgaat, dan is de dementievriendelijke tuin voor de zomer nog klaar”, vertelt Karin Schellekens trots aan Jan Slagter. Hendri Visser, vrijwilliger bij Goezate, voegt hier aan toe: “In de eerste coronagolf zag je echt de eenzaamheid bij de bewoners. Het was zo jammer dat ze niet naar buiten konden omdat de tuin niet veilig was.”

John Heijstek een van de vrijwilligers, is ook aanwezig bij de opnamen. Zijn ervaring als projectleider in de infra kwam goed van pas bij het uitwerken van de plannen met de projectgroep. Ook Wim Westerhout (91), die sinds twee jaar in Goezate woont, werkte samen met drie andere bewoners mee aan het ontwerp. Wim is een van de bewoners die corona heeft gehad. “Ik dacht nu is het voorbij, zo heftig was het. Maar ik ben er weer.” Op de vraag van Slagter wat Westerhout ervan vindt dat de tuin er nu gaat komen antwoordt hij kort en bondig: “Buitengewoon!”

Een van de onderdelen in het tuinontwerp is de dementievriendelijke tuin. In deze afgesloten tuin kunnen mensen met dementie veilig wandelen en genieten van de bomen, de bloembedden, de vogels in de volière en de waterpomp. De tuin roept herinneringen op aan hun jeugd en motiveert om te bewegen. Dit is gezond en bevordert de zelfstandigheid. Ze kunnen wandelen op de ronde oneindige paden, zonder dat ze het gevoel krijgen te verdwalen. De aanleg van het wandelpad wordt mogelijk gemaakt door stichting Max Maakt Mogelijk. De stichting heeft als doel het bevorderen en ondersteunen van het maatschappelijk en geestelijk welzijn van ouderen in de samenleving. De werkgroep was blij verrast dat Jan Slagter naar Goezate was gekomen met deze toezegging.

Wilt u ook meehelpen de tuin voor Goezate te realiseren? Alle hulp is welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ottoline van den Heuvel via ottoline.van.den.heuvel@mijzo.nl of 06 13 60 39 04.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl