Ruim 130.000 euro aan schade rondom jaarwisseling in Altena

Foto: Sander van Strien
3 februari 2021, 14:29
Verlopen

ALTENA - Ondanks alle inperkingen rondom de afgelopen jaarwisseling is de schadepost in Altena dit jaar hoog. Waar vorig jaar de schade 113.841 euro was, is dat dit jaar 131.277 euro.

De kosten voor dit jaar zijn met dit bedrag dus een kleine 17.500 euro meer dan vorig jaar. “Dit bedrag is exclusief alle kosten van inzet van brandweer, politie en gemeente”, voegt de gemeente toe aan de bekendmaking. De gemeente geeft aan dat er in Altena diverse incidenten zijn voorgekomen en dat de hulpdiensten veelal hun werk ongehinderd en op een goede manier hebben kunnen uitvoeren. Het reguleren van spontane kleine brandjes of stooktonnen heeft er dit jaar voor gezorgd dat de hulpdiensten zich konden concentreren op de grotere vuren. In totaal meldden 177 inwoners hun stookton aan bij de gemeente.

Hoewel er het afgelopen jaar iets minder straatmeubilair is vernield, en ook de kosten voor het opruimen van stooktonnen veel lager zijn dan vorig jaar, zijn de kosten voor opruimen en herstel van het wegdek beduidend hoger. De schadepost voor het opruimen, reinigen en herstel van het wegdek ligt dit jaar op 85.561 euro tegenover 53.043 euro in 2020. De schade aan straatmeubilair bedroeg vorig jaar nog 45.504 euro, dit jaar komt dat bedrag op 54.378 euro. De op straat achtergebleven stooktonnen opruimen kost dit jaar 6420 euro, vorig jaar was dat maar 207 euro. De kosten van de hulpdiensten is hierin niet opgenomen. “Dit is niet in een geldbedrag uit te drukken, maar de waarde daarvan is een veelvoud van het feitelijke schadebedrag”, zegt de gemeente.

“Het stoken van grotere vuren en het in brand steken van sloopauto’s is in de gemeente Altena een gegroeid gebruik”, stelt de gemeente Altena. “Het stoken van grote vuren en het in brand steken van sloopauto’s vindt de gemeente een strafbaar feit: “Het gedrag is ongewenst en veroorzaakt veel overlast voor de directe omgeving.” In de voorbereiding op de jaarwisseling zijn er in Altena diverse aanhoudingen verricht, voorraden in beslag genomen, stopgesprekken met jongeren en ouders gevoerd en zijn er jongeren in een Halt-traject geplaatst.

De noodverordening in Veen, om branden op de beruchte kruising te voorkomen, heeft pas na de inzet van politie zijn vruchten afgeworpen. “Na de onrustige kerstnacht, waarin tegen de gewoonte in de brandweer in Veen op enig moment met een stuk vuurwerk is belaagd, heeft op Tweede Kerstdag in de ochtend een bestuurlijk en operationeel overleg plaatsgevonden met politie, OM, brandweer, gemeente en de Veiligheidsregio.” Daarop heeft de gemeente een laatste openbare oproep gedaan aan de verantwoordelijke stokers en de politiecapaciteit opgeschaald.

De noodverordening in Veen heeft een positief effect gehad volgens de gemeente. De gemeente Altena denkt dat mede door de noodverordening in Veen een aantal incidenten zich verspreid heeft over verschillende kernen. In alle gevallen hebben de hulpdiensten hun werk kunnen doen en was de sfeer doorgaans gemoedelijk. “Ondanks dit sfeerbeeld blijft het feit dat hier sprake is van strafbare gedragingen”, stelt de gemeente. In totaal moest de brandweer 47 keer uitrukken.

De gemeente noemt de kosten en schades van deze jaarwisseling ‘fors’. Ze geven dan ook aan samen met politie en brandweer de jaarwisseling van 2021-2022 integraal voor te bereiden. Daarbij wordt ook het OM betrokken om individuen, die de openbare orde en veiligheid in de maand december verstoren of de verstoring faciliteren, op te sporen. Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met inwoners van Veen en overige kernen. “De echte oplossing ligt immers in de gemeenschap van de dorpen zelf. Het zijn eigen inwoners, jong en oud, die invulling geven aan hun eigen viering”, aldus het college van Altena.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl