Dertiende Toontje Sprengerpluim voor Anne-Wil Maris

Foto: Sander van Strien
8 maart 2021, 10:10
Verlopen

ALTENA - De Toontje Sprengerpluim is dit jaar toegekend aan raadslid Anne-Wil Maris uit Rijswijk. De uitreiking was te zien op Altena TV.

Anne-Wil Maris is sinds 1 januari 2019 raadslid in de gemeente Altena en hield al een snel na haar aantreden een presentatie over vrouwen in de politiek. Dit jaar gaf ze de aanzet tot extra aandacht voor de zeven vrouwen in de gemeenteraad op Internationale Vrouwendag. Reden om haar dit jaar de pluim toe te kennen. Dit jaar vond de toekenning van de pluim plaats bij het oude raadhuis van de vroegere gemeente Sleeuwijk, waar Toontje Sprenger van 1939-1941 raadslid was.

De Toontje Sprengerpluim werd eerder uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma, Marienke de Boer-van Lankeren, Jenneke Komejan, Corine Verweij, Carola Schouten, Riet de Graaf en Jade Buchholtz. De Toontje Sprengerpluim, die sinds 2009 jaarlijks wordt uitgereikt rond Internationale Vrouwendag (8 maart) door Hannie Visser-Kieboom verwijst naar Toontje Sprenger, zij was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Samen met een zus en broer runde ze café Sprenger bij het voetveer van Sleeuwijk naar Gorinchem. Met het uitreiken van de pluim wordt zo jaarlijks aandacht gevraagd voor meer vrouwen in de politiek en in besturen.

Zeven van de 31 raadsleden in Altena is vrouw; tevens heeft de gemeente één vrouwelijke wethouder. Van de zeven fracties in de raad zijn er drie die volledig uit mannen bestaan. Over een jaar worden nieuwe gemeenteraadsverkiezingen gehouden en juist in deze tijd gaan politieke partijen op zoek naar nieuwe talenten. De uitreiking van de pluim is dan ook een oproep aan alle partijen om vooral op zoek te gaan naar vrouwelijke, politieke talenten, zodat de gemeenteraad in 2022 een meer evenwichtige afspiegeling is van de samenleving.

Om vrouwen meer zichtbaar te maken is tevens een verzoek ingediend bij de gemeente Altena om in het dorp Sleeuwijk een straat te vernoemen naar Toontje Sprenger. Dit verzoek staat inmiddels op de agenda van de straatnamencommissie. Ook elders in Nederland zijn straten vernoemd naar vrouwelijke raadsleden; het gaat om ca. dertig gemeenten. Zo kent Spijkenisse de Johanna Engwirda-Agricolastraat, genoemd naar het gelijknamige raadslid. Zij was van 1947-1953 raadslid. Raadslid Dorothe Kieboom reikt daar dit jaar voor het eerst de Johanna Engwirda-Agricola pluim uit aan voormalig PvdA raadslid Sylvia Broekmeulen. Ze wordt daarmee in een filmpje gefeliciteerd door PvdA lijsttrekker Liliane Ploumen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl