Snelheidsmeterspaarpot in Oudendijk

Foto: Gemeente Altena
27 oktober 2021, 19:04
Verlopen

OUDENDIJK - De komende drie weken hangt er een snelheidsmeterspaarpot op de Jan Spieringweg in Oudendijk. Met elke juist gereden snelheid wordt er geld verdiend voor de school en het buurthuis in Oudendijk.

De maximumsnelheid op deze locatie is 50 km per uur. Het doel is om automobilisten bewust te maken van hun gereden snelheid. De Werkgroep Verkeer Oudendijk heeft hiervoor het initiatief genomen en in samenwerking met de gemeente Altena het plan uitgevoerd. Aanleiding is de gezamenlijke schouw van de omgeving Oudendijk. Hier werd ook het verkeer op en rond de Jan Spieringweg besproken. Voor veel aanwonenden en dorpsbewoners is dit al lange tijd een knelpunt. Er wordt niet extreem hard gereden, maar vaak is de snelheid wel hoger dan de toegestane 50 km per uur. Dat geeft hinder en is gevaarlijk. Daarnaast zijn de weggebruikers vooral doorgaand verkeer. Dit maakt het lastig hen te bereiken en te laten beseffen dat het gedrag tot overlast en gevaar zorgt.

Een snelheidsmeterspaarpot werkt met het principe van belonen in plaats van straffen. Voor iedere passant die zich aan de snelheid houdt, loopt de spaarpot op. Wethouder Hans Tanis: “Initiatieven die van bewoners of bewonersgroepen komen waarderen we altijd erg, zeker als het bijdraagt aan de veiligheid en leefbaarheid. Bewustwording van je gereden snelheid en de omgeving waar je rijdt is belangrijk in het verkeer. Meer bewustwording zet aan tot het naleven van de snelheid. Dat maakt de straat een stuk veiliger. We hopen dat deze actie daar op een positieve manier aan bijdraagt.”

De provincie Noord-Brabant gaat voor nul verkeersslachtoffers. In het kader daarvan heeft de provincie een aantal van deze speciale snelheidsmeters te leen voor gebruik in gemeentes. Het verdiende bedrag stelt de gemeente Altena beschikbaar. In samenspraak met de werkgroep gaat de opbrengst van de spaarpot voor een deel naar de basisschool in Oudendijk voor een nieuw speeltoestel op het schoolplein. Een ander deel gaat naar het buurthuis OVO. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool waren woensdagmiddag aanwezig bij de ingebruikname van de meter.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl