Burgemeester Lichtenberg: ‘Coronacijfers in Altena zijn hoog’

Foto: Gemeente Altena
28 november 2021, 12:18
Verlopen

ALTENA - Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan.

Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in met strengere maatregelen per 28 november 2021, 17.00 uur. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Burgemeester Lichtenberg sprak afgelopen zaterdagmorgen zijn zorgen uit in het radioprogramma A-Magazine op Radio A-FM: “Ik heb gezien dat inwoners van Altena zich steeds meer zorgen maken over de stijgende cijfers. We hebben gezien dat scholen hun deuren moesten sluiten en dat we meer afstand tot elkaar moesten houden.”

De coronacijfers in Altena zijn volgens Lichtenberg hoog: “In de afgelopen weken waren er dagelijks gemiddeld 80 tot 100 nieuwe besmettingen en twee ziekenhuisopnamen. We hebben met elkaar dus iets te doen om het aantal besmettingen terug te dringen en te zorgen dat minder mensen in het ziekenhuis terecht gaan komen.” Volgens de burgemeester heeft 80% van de inwoners van de gemeente Altena een eerste coronavaccinatie gehad en 78% van de inwoners is volledig gevaccineerd. “Hiermee lopen wij ongeveer 7% achter op de landelijke cijfers”, aldus Lichtenberg. “In normale vaccinatieprogramma’s zou Altena zo’n 10% achterlopen. Ik zie de huidige percentages dus als positief.”

Enkele weken geleden zorgde de prikbus van de GGD in Altena voor een toename van het aantal gevaccineerden. Burgemeester Lichtenberg: “We zijn met de GGD en huisartsen in gesprek wat we op dit moment nog kunnen doen. Ik kan daar op dit moment nog geen verdere uitspraken over doen omdat we daar nog geen definitieve afspraken over hebben gemaakt.” In het radioprogramma op A-FM windt de burgemeester er ook geen doekjes om: “In kernen als Werkendam, Veen en Wijk en Aalburg ligt de vaccinatiegraad wat lager dan gemiddeld, namelijk zo’n 65%. Dat zou dus echt wel wat opgekrikt mogen worden. In de andere kernen van de gemeente ligt de vaccinatiegraad rond het landelijk gemiddelde. Werkendam, Veen en Wijk en Aalburg trekken het voor de gemeente Altena als geheel wat naar beneden.”

De burgemeester gaat op zoek naar manieren om juist deze inwoners te ondersteunen en het gemakkelijker te maken de vaccinaties toch te halen. “Ik heb hierover ook overleg met predikanten om hier aandacht voor te vragen tijdens de kerkdiensten. We maken ons met elkaar zorgen over onze mensen in de gemeente Altena. Ook de predikanten proberen, op de manier waarop zij met hun kerkgenootschappen omgaan, op de juiste manier daar ondersteuning aan te geven.”

Vooralsnog blijft het onderwijs open. Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een boosterprik.

Telefonisch interview met burgemeester Lichtenberg in A-Magazine van zaterdag 27 november 2021:

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl