Progressief Altena staat stil bij waardering voor veteranen

Foto: Archief
8 januari 2022, 10:36
Verlopen

ALTENA - In Nederland wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag georganiseerd. Op deze dag tonen Nederlanders waardering en erkenning voor diegenen die hun leven op het spel zetten in oorlogssituaties of tijdens andere operaties.

Traditioneel gebeurt dit op de laatste zaterdag in juni. In Altena was de eerste Veteranendag in 2019. Toenmalig waarnemend burgemeester Fränzel sprak de hoop uit dat dit zou leiden tot een jaarlijks terugkerende activiteit, maar helaas is deze dag in Altena niet meer herhaald. Dit komt mogelijk mede door corona, maar volgens Progressief Altena is het een groot gemis dat deze publiekelijke uiting van waardering geen vervolg heeft gehad.

Naast een speciale dag is in 2005 in Nederland de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Op speciale evenementen, zoals de Anjerconcerten en tijdens de Nederlandse Veteranendag, worden deze bloemen aan de bezoekers verstrekt. En sinds 2019 roept het Nationaal Comité Veteranendag de Nederlandse gemeenten op om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjerperkje. Voor Progressief Altena is de oproep van het Nationaal Comité Veteranendag, samen met het stilvallen van de lokale Veteranendag, aanleiding om schriftelijke vragen te stellen. De partij vindt het erg belangrijk om waardering te blijven tonen voor alle (gewezen) militairen die, ieder op een eigen manier, tijdens een uitzending een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Daarom wordt de gemeente gevraagd om de Witte Anjerperkjes aan te leggen en om zich in te zetten voor een jaarlijkse Veteranendag in Altena.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl