Erfgoedvisie verbindt verleden met de toekomst

Foto: Archief
28 januari 2022, 20:11
Verlopen

ALTENA - Samen met inwoners en erfgoedpartners heeft de gemeente een Erfgoedvisie opgesteld. De erfgoedambities van Altena laten zich formuleren als ‘Verbinden, Beschermen, en Vieren’.

Via onze geschiedenis kunnen we ons verbonden voelen met elkaar, met het landschap en onze gebouwde omgeving. De gemeente Altena wil ons erfgoed beschermen en doen dat onder andere door informatie beter raadpleegbaar te maken. Of door erfgoed toekomstbestendig te maken door verduurzaming of herbestemming. Restanten uit onze rijke geschiedenis beleven of vieren, waardoor meer mensen er de meerwaarde van gaan inzien. En er graag op uit trekken om meer te leren over onze geschiedenis.

Wethouder Paula Jorritsma: “Altena is rijk aan geschiedenis, erfgoed en prachtige landschappen. Daar zijn we trots op. Als we kijken naar de toekomst halen we inspiratie uit ons gedeelde verleden. In deze Erfgoedvisie zoeken we naar kansen om vroeger, en straks met elkaar te verbinden. Dat doen we samen met onze inwoners, erfgoedprofessionals en vooral erfgoedvrijwilligers. Samen zijn en vertellen we het verhaal van Altena.”

De gemeente richt zich vooral op verbinden en beschermen. Bijvoorbeeld door de verbindende schakel te zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen. Als bevoegd gezag stelt de gemeente regels op om het erfgoed te beschermen. Het erfgoed in Altena is voor deze visie beschreven in 9 verhaallijnen, of thema’s. Die vormen ons gezamenlijke DNA. Elk thema heeft kansen om onze identiteit te versterken. Ze zijn een eerste inventarisatie van cultuurhistorie en erfgoed, die vorm krijgt in de op te stellen kwaliteitsatlas.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl