Gemeente Altena wil beschermende pleisterlaag op molen De Twee Gebroeders

Foto: Archief
28 januari 2022, 20:17
Verlopen

WIJK EN AALBURG - Korenmolen De Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg is een in baksteen opgetrokken stellingmolen. De molen is gebouwd in 1872 en in 1968 is de molen in eigendom gekomen van molenstichting Het Land van Heusden en Altena en aangewezen als rijksmonument.

De molenstichting zorgt er samen met (vrijwillige) molenaars voor dat de molens blijven draaien en daarmee bewaard blijven voor de toekomst. Molen De Twee Gebroeders kampt echter al sinds jaar en dag met ernstige regendoorslag door de westgevel. In het verleden is al van alles geprobeerd om dit vochtprobleem op te lossen met behoud van het aangezicht van de molen. Dit is echter niet voldoende gebleken. De molen gaat hierdoor zienderogen achteruit en de molenaar heeft veel moeite om de molen draaiende te houden. Voor het produceren en opslaan van het biologische meel is immers een droge molen nodig.

De molenstichting heeft aangegeven een vochtwerende pleisterlaag te willen aanbrengen op de westzijde van de molen om het vochtprobleem definitief een halt toe te kunnen roepen. Dat betekent echter dat het aangezicht van dit rijksmonument zal gaan veranderen. Hiervoor is een omgevingsvergunning vereist. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Altena en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben in het vooroverleg aangegeven dat de aantasting van de buitenkant voor hen niet acceptabel is. Gemeente Altena wil medewerking verlenen aan de aanvraag van een omgevingsvergunning door de molenstichting voor de beschermende pleisterlaag op de westzijde van de molen. Met deze oplossing kan de molenaar blijven draaien en blijft de molen behouden voor de toekomst.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl