Waterschap Rivierenland zorgt dat vissen Altena in kunnen zwemmen

Foto: Archief
15 februari 2022, 17:49
Verlopen

ALTENA - Vissen kunnen voortaan ongestoord zwemmen van de natuur in de Biesbosch tot diep in Altena.

Waterschap Rivierenland heeft de laatste drempels hiervoor weggenomen, met de plaatsing van visveilige pompen in gemaal Oostkil bij Hank en een vislift bij de historische Papsluis onder Werkendam. Gemaal Oostkil pompt sinds 1969 water uit de polders naar de Biesbosch als het nat is en laat water naar binnen als het droog is. Veel vissoorten bleken de pompen niet te kunnen passeren.

De inlaat is nu aangepast en er staan nu twee visveilige pompen. In de sluisdeuren van de Papsluis is een luikje onder water opengezet. Aan de polderzijde is een vislift gebouwd in de dam. Deze zelfdenkende vispassage herkent elke vis en stelt de ideale stroomsnelheid in om de dam te passeren. Met deze ‘Smart Vislift’ won het waterschap in 2019 de waterinnovatieprijs in de categorie Digitale Transformatie.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl