Gemeente maait bermen buitengebied ecologisch

Foto: Gemeente Altena
10 april 2022, 10:35
Verlopen

ALTENA - Altena maakt werk van duurzaamheid en biodiversiteit. Daarom gaat men ook dit jaar de bermen buiten de bebouwde kom ecologisch beheren. Afhankelijk van de berm hanteert men een bepaald bermbeheer.

In brede bermen maait de gemeente gefaseerd. Dat betekent dat niet de hele vegetatie weggehaald wordt, maar er stukken blijven staan. Op deze manier blijven na een maaibeurt voedsel- en schuilplekken over voor kleine dieren. Er wordt hooilandbeheer toegepast. Dat betekent dat er 2 keer per jaar gemaaid wordt, in mei en september. Het maaisel blijft enkele dagen liggen zodat het zaad kan vallen. Daarna wordt het afgevoerd. In een kleiner deel van de bermen wordt het gras na het maaien, in mei en augustus, wel direct afgevoerd. Door het maaisel af te voeren verschraalt de bodem. Hierdoor kunnen meer soorten vegetatie zich ontwikkelen.

Maaien voor de verkeersveiligheid wordt 3 keer per jaar gedaan. Vanaf medio mei worden de zichthoeken in het buitengebied voor de eerste keer gemaaid. Zo hebben weggebruikers beter zicht bij kruisingen en afslagen. Het gras wordt na het maaien direct afgevoerd. De plannen voor meer duurzaam bermbeheer zijn ontwikkeld samen met partijen als Altenatuur, ZLTO, Brabants Landschap, ANV en Waterschap Rivierenland.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl