Vluchtelingen uit Oekraïne in Altena kunnen leefgeld aanvragen

Foto: Archief
18 april 2022, 11:14
Verlopen

ALTENA - In de gemeente Altena verblijven momenteel zo’n 150 Oekraïense vluchtelingen bij mensen thuis. Het is heel bijzonder hoe de inwoners van Altena deze mensen een veilig onderkomen en hulp bieden. Daar is de gemeente heel dankbaar voor.

De gemeentelijke organisatie is ook druk bezig om een goede opvang voor deze vluchtelingen te realiseren: “We richten ons daarbij op de langdurige opvang. Dat wil zeggen dat we mensen een thuis kunnen geven langer dan 6 maanden. In Werkendam en Rijswijk worden daarvoor leegstaande gebouwen ingericht. Deze zijn bijna gereed.” Het gaat om een gedeelte van het bedrijfspand van woningcorporatie Bazalt Wonen aan de Merwestraat/Lijnbaan in Werkendam en de voormalige slaapwinkel Swart in Rijswijk. De eerste vluchtelingen kunnen hier begin mei terecht. Op de locatie in Werkendam is plaats voor ongeveer 60 personen, in Rijswijk kunnen 30 vluchtelingen terecht.

We zijn in overleg met organisaties als vluchtelingenwerk en andere lokale welzijnsorganisaties om ervoor te zorgen dat er op allerlei manieren aandacht is voor de vluchtelingen die hier zijn. Er is ook overleg met het onderwijs en hoe we dit voor kinderen op de beste manier kunnen inrichten. Vanaf heden kunnen de vluchtelingen leefgeld aanvragen. Voorafgaand aan de landelijke regeling, start Altena met het uitkeren hiervan. Altena: “Zodra vluchtelingen een Nederlands bankrekeningnummer hebben, kunnen we het geld dat vanuit Den Haag beschikbaar wordt gesteld, uitkeren. Vluchtelingen krijgen hierover persoonlijk bericht.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl