Veel monumenten te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Foto: Hannie Visser-Kieboom
29 augustus 2018, 19:10
Verlopen

ALTENA - Tijdens Open Monumentendag op 8 en 9 september zijn weer veel monumenten in de regio gratis te bezoeken.

In aanloop naar ‘één gemeente Altena’ houdt de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. en Erfgoed Altena in samenwerking met het Streekarchief in Heusden vanaf september 2018 de expositie ‘Van Emmikhoven tot Altena’. De expositie wordt woensdagavond 5 september geopend op Kasteel Dussen door de huidige bestuurders van de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam. Voorafgaand aan de opening zullen de twee oud-burgemeesters Henk Hellegers en Jan Nico Scholten een korte inleiding houden op ‘Een Altena, een eeuw te laat’. Het trio Sfeer zorgt voor de muziek en speelt liedjes zoals ‘O, Heerlijk Altena’ van de Wilpi’s. De avond begint om 20.00 uur en iedereen is welkom.

Van Emmikhoven tot Altena

De expositie is in september te zien op Kasteel Dussen en daarna in de gemeentehuizen in Woudrichem, Aalburg en Werkendam. De expositie Van Emmikhoven tot Altena brengt de geschiedenis van de 14 voormalige gemeenten in het Land van Heusden en Altena in beeld. Van Emmikhoven, de eerste gemeente die al in de 19e eeuw heringedeeld werd, tot Altena, de laatste gemeente die straks gevormd wordt per 1 januari 2019. Behalve informatiepanelen over iedere afzonderlijke gemeente, toont de expositie ook trouwfoto’s en voorwerpen die het logo of wapen van voormalige gemeenten dragen. Ook worden stoelen uit enkele voormalige gemeenten in de voormalige collegekamer op Kasteel Dussen samengebracht. Op Kasteel Dussen is de expositie te zien op 9 september (Open Monumentendag) en daarna op 16, 23 en 30 september.

Fort Altena en Waterliniemolen

Op zowel 8 als 9 september worden op Fort Altena rondleidingen aangeboden. De rondleiding duurt twee uur (stevige schoenen!) en wordt gecombineerd met een bezoek aan de Zandwijkse molen en een wandeling over het Liniepad. Zaterdag is de rondleiding om 10.00-13.00 uur en op zondag om 13.30 uur. Opgeven voor de rondleiding kan via info@fortaltena.nl of tel. 0183-301329.

Fort Giessen

Fort Giessen kan zaterdag 8 september tussen 10.00 en 16.00 uur worden bezocht. Zowel in het fort als in het Eerste Wereldoorlog educatieparkje met loopgraaf en luisterput worden rondleidingen gegeven. Speciaal vanwege Monumentendag wordt het meer dan 100 jaar oude kanon naar buiten gereden. Verder zijn er archeologische vondsten te zien. Er zijn doorlopende filmvoorstellingen en voor de liefhebbers is er gebakken vis. Tevens kan een ritje in een koetsje door de omgeving worden gemaakt.

Monumenten Klassendag

Fort Giessen wordt ook bezocht door 165 leerlingen uit groep 7 en 8; zij bezoeken het Fort tijdens de Monumenten Klassendag op 6 en 7 september. Erfgoed Altena en De Bibliotheek CultuurPunt Altena hebben samen het Eerste Wereldoorlog educatieproject ‘Langs de linie’ samengesteld. In de klas maken de leerlingen via animatiefilmpjes kennis met soldaat Jacob Haarsma, die in de tijd van de Eerste Wereldoorlog gelegerd was in Altena.

Voor Monumenten Klassendag bezoeken tevens 140 leerlingen de vesting Woerkum; zij worden ontvangen bij ‘Boven ’t Gat’ door het Stadsgidsengilde. Daar beelden gidsen enkele historische figuren uit, zoals de blinde veerman en enkele soldaten. Ook worden Middeleeuwse spelletjes gespeeld.

Kerken in de vesting

In de RK kerk Woudrichem (Vissersdijk 15) zijn veel kunstvoorwerpen te zien. De trots van de kerk is het prachtige altaarstuk ‘De geboorte van Christus’, een olieverfschilderij van de katholieke hofschilder J.B. van der Hulst. Een ander opvallend schilderij is een portret van Johannes van Miert, de bouwpastoor die veel heeft betekend bij de bouw van de kerk. Hervormde kerk Woudrichem altijd weer een bezoek waard. De Hervormde kerk in Woudrichem (Kerkstraat) is ook weer te bezichtigen. Let vooral ook eens op het mooie orgelfront. Het is afkomstig van de Kloosterkerk in Den Haag. Het is ooit aan die kerk geschonken door stadhouder Willem III. Tevens kan de toren van de kerk worden beklommen. Leden van het Stadsgidsengilde zijn aanwezig om uitleg te geven. De kerken zijn open van 12.00 tot 16.00 uur. Torenklimmen kan vanaf 12.30 uur.

Woerkumer Streekbieren Proeverij

Onder de titel ‘Pruuv ‘m Maor’ organiseert het Woerkumer Bier op zondag 9 september van 13.00 tot 18.00 uur achter het Arsenaal het ‘1ste Streekbieren Proeverij’ met professionele- én amateur bier brouwers uit de omgeving van Altena. Bezoekers kunnen meer dan 50 verschillende ambachtelijke bieren van minimaal vier streekbrouwers proeven. Freek Ruis houdt een lezing over hoe in Woudrichem bier gebrouwen werd. Henry Reuchlin is oprichter van het Bierburo en schreef het boek ‘Rivier van Bier’ met daarin elf over pagina’s aan Woudrichem, Loevestein en het eiland van Altena.

Het Koetshuis in Andel

Rond 1910 gaf Dyonisus den Dekker opdracht tot de bouw van een Koetshuis naast zijn statige herenhuis in Andel. De bouwstijl vertoont gelijkenis met de naastgelegen monumentale villa met dezelfde kleuren gebroken wit, ossenbloed rood en grijs. Drie ossenogen als ramen rond een venster met blinden, houten sierlijst onder de oversteek en de rieten kap maken het tot een prachtig plaatje. Beide gebouwen zijn Rijksmonumenten en vormen optisch een geheel. In 1993 is dit authentieke gebouw van binnen compleet omgebouwd tot een comfortabel woonhuis waarbij uitgegaan is van de bestaande bouw en gebruik is gemaakt van de oorspronkelijke elementen aangevuld met antieke bouwmaterialen uit Frankrijk. De eigenaren Roger en Sophia Meij laten bezoekers graag het pand zien. De locatie is te vinden aan de Julianastraat 1b te Andel. Te bezichtigen: zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl