Woudrichem op Wereld erfgoedlijst

Foto: Archief Fort Giessen
28 december 2018, 11:59
Verlopen

WOUDRICHEM - De Nieuwe Hollandse Waterlinie, de verdedigingslinie uit de 19de en 20ste eeuw, wordt genomineerd als werelderfgoed bij de Verenigde Naties. De Nieuwe Hollandse Waterlinie telt in totaal 85 kilometer, 45 forten, zes vestingen en twee kastelen. De linie werd grotendeels aangelegd tussen 1815 en 1870.

Ze vormt nu een groene en recreatieve gordel. Minister Van Engelshoven van cultuur dient in januari de nominatie in bij UNESCO, als aansluiting op ‘de Stelling van Amsterdam’ die al op de lijst staat. Samen moeten de twee straks het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies vormen. Een besluit van UNESCO wordt op z’n vroegst verwacht in 2020.

Grote gebieden in Altena konden met sluizen onder water worden gezet. Ook slot Loevestein behoort ertoe, gelegen in het Munnikenland dat inmiddels ‘ruimte voor de rivier’ biedt. Het geeft aan dat erfgoed van waarde blijft in een veranderende omgeving. Bekende forten zijn Everdingen, Asperen, Vuren en Bakkerskil. Ook de vestingen van Gorinchem en Woudrichem zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl