Edwin Straver maakt het zich gemakkelijk

Foto: Facebookpagina Edwin Straver
16 januari 2019, 22:21
Verlopen

LIMA/RIJSWIJK - Met de finish van de Dakar Rally 2019 in zicht, maakte Edwin Straver het zich in de voorlaatste etappe niet al te moeilijk. In de duinen van de Ica-woestijn reed hij lekker achter drie quads aan.

“Die jongens waren goed bezig met navigeren en quads maken mooie sporen in de duinen, dus ik vond het wel best voor een keertje.” Na 312 km noteerde hij aan de meet de 37ste tijd. De organisatie had gewaarschuwd dat de voorlaatste etappe, met start en finish in Pisco, nog een moeilijke dag zou worden, maar Straver vond het reuze meevallen. Aan de gekkigheid bij de massastart op het strand deed hij niet mee. “Sommige jongens gaan daar als gekken, alsof het een crosswedstrijd is. Meestal zie ik ze daarna wel weer ergens terug. Ik rijd als een diesel: heel constant. Ik zak niet in onderweg.”

In de negende etappe versnelde Straver juist in de slotfase. “Ik heb in de duinen lekker zitten uitrusten achter die drie quads. Ik dacht ‘laat ik het mezelf vandaag eens gemakkelijk maken’. Pas in de laatste 60 km ben ik bij ze weggereden. In dat laatste stuk heb ik één keer even moeten zoeken naar een waypoint, op een punt waar een Peugeot of een Mini – ik weet het niet precies, want ik let nooit zo op die auto’s – in een duinpannetje op zijn kant was gegaan, maar dat had ik vrij snel gevonden.”

Van de warmte had Straver onderweg geen last gehad. “Pas op de weg van de proef naar het bivak merkte ik dat het best heet was.” In Pisco heeft Straver ruim de tijd om alles gereed te maken voor de laatste rit, een etappe van 113 km met aansluitend de rit naar Lima, waar degenen die de Dakar hebben gehaald het erepodium over mogen. “Ik ga natuurlijk geen gekke dingen meer doen”, lachte de Brabander.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl