Lezing over Plattelandscultuur in de Gouden Eeuw

Foto: Corine Koek-Maasdam
1 maart 2020, 11:41
Verlopen

WERKENDAM - Op 19 maart vindt er een boeiende lezing plaats bij de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.

De gedachten van boeren uit vroeger eeuwen zijn maar al te vaak in de wind verwaaid. Ze hebben generatie na generatie hun akkers geploegd, hun koeien gemolken en hun kinderen opgevoed, maar ze hebben meestal geen blijvende sporen nagelaten in boeken of brieven. Enny de Bruijn, journalist en schrijver, stuitte in haar historisch onderzoek op een unieke bron, namelijk de brieven van een boer. Dankzij de verhuizing van zijn zoon uit Herwijnen naar de stad, begin achttiende eeuw, zijn er ruim 180 brieven bewaard gebleven. Deze brieven en de vele verhalen daarin schetsen een beeld van een onbekende plattelandscultuur, die altijd in de schaduw heeft gestaan van de bekende verhalen over de steden en de regenten.

Ze beschrijft in haar boek en vertelt erover tijdens de lezing hoe boeren in de Gouden Eeuw dijken onderhielden en paarden fokten, hoe ze conflicten oplosten, huwelijken sloten, verhalen vertelden en kinderen opvoedden, op maar een steenworp afstand van Werkendam en De Werken.

U bent welkom op donderdag 19 maart in de benedenzaal van de Maranathakerk aan de Gedempte Haven 1 in Werkendam. De avond begint na de jaarlijkse ledenvergadering, rond de klok van 20.30 uur. De toegang is voor leden van de Historische Vereniging gratis, niet-leden betalen € 5,-.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl