Prijs voor biodiverse dijk langs Afgedamde Maas

Foto: WSRL
2 april 2020, 15:49
Verlopen

RIJSWIJK - De dijk langs de Afgedamde Maas bij Rijswijk valt in de prijzen als toonbeeld van biodiversiteit in het rivierenlandschap. Waterschap Rivierenland nomineerde Brabants Landschap, dat de dijk onderhoudt.

In het gebied liggen bos, een oeverzwaluwwand, de buitendijkse Struikwaard en 14 hectare dijk. Achter de dijk ligt boerenlandnatuur. De dijk wordt onderhouden als onderdeel van landschap en ecosysteem langs de rivier. Dat levert plantensoorten op als de bijenorchis en knikkende distel, insecten als de roodzwarte dubbeltand en de donkere wespbij en akkervogels als de patrijs.


“Door anders te beheren, krijgen veilige waterkeringen meerwaarde voor natuur en recreatie”, zegt boswachter Jos Schenkeveld. “Onze bloemrijke dijken in Altena zijn voor veel mensen al jaren een begrip: het kleurrijke lint is een lust voor het oog”, zegt heemraad Hennie Roorda. “De dijken verbeteren ook het leefgebied van insecten en vlinders. En niet in de laatste plaats: biodiversiteit draagt bij aan de stevigheid van de dijk. Een bloemrijke dijk is daarmee niet alleen een mooiere en betere, maar ook een veiliger dijk.”

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl