Unieke sportpakketten voor inwoners met beperking

Foto: Gemeente Altena
18 april 2020, 18:40
Verlopen

ALTENA - Sport is een uitstekend middel om gezond te blijven en mee te doen. Daarom stimuleert de gemeente Altena haar inwoners om meer te gaan bewegen. Ook in deze tijd van het coronavirus.

Normaal gesproken zijn er in Altena veel mogelijkheden om te sporten. Voor jongeren en voor volwassenen. Zo zijn er sporthallen, gymlokalen, een binnenzwembad en openluchtbaden. Acht sportcoaches zetten zich dagelijks in de gemeente Altena in om iedereen aan het sporten en bewegen te krijgen. De sportcoaches richten zich hierbij niet alleen op kinderen, maar ook voor sporters met een beperking en 65-plussers organiseren zij activiteiten.

Speciaal voor ouderen en mensen met een beperking
Evelyne de Graaf is sinds juli vorig jaar werkzaam als buurtsportcoach binnen de gemeente Altena. Ze heeft een behoefteonderzoek gedaan voor de specifieke doelgroep ouderen en mensen met een beperking. Ze verzorgt bij verschillende zorginstellingen op dit moment al een wekelijks sportuurtje. Niet alleen voor de 65-plusser is de buurtsportcoach actief, ook voor mensen met een beperking. Evelyne: “Het is de uitdaging om hen ook aan het sporten en bewegen te krijgen. Ik heb gesprekken gevoerd bij woonvoorzieningen om de behoeften in kaart te brengen.” Het is haar ambitie om in de toekomst ook voor thuiswonenden met een beperking activiteiten te organiseren.

Sporten moet voor iedereen ‘normaal’ zijn
“Ik vind het moeilijk om te zien dat het voor ouderen en mensen met een beperking moeilijk is om te gaan sporten en bewegen. Iets wat voor hen net zo goed is als voor een ieder ander”, aldus de enthousiaste sportcoach. “Ik wil er voor zorgen dat dit voor iedereen het nieuwe normaal wordt. Sporten en bewegen is zo goed voor je.” Evelyne probeert tijdens de coronacrisis contact te onderhouden met haar doelgroep door een wekelijks artikel in de krant om ouderen te inspireren om te blijven bewegen. “De opdrachten bestaan uit mini workouts, tips en weetjes om mentaal positief deze tijd door te komen.”

Unieke sportpakketten
Voor mensen met een beperking is iets nieuws in de maak. Evelyne gaat de komende weken unieke sportpakketten uitdelen. Daarmee kunnen mensen in woonvoorzieningen aan de slag gaan om actief te bewegen. “Het zijn pakketten met sportmaterialen om twee weken te gebruiken. Na twee weken kom ik ze weer omruilen voor nieuwe pakketten”, aldus Evelyne. De oefeningen zijn geschikt om met een kleine groep te doen in een woonkamer of in de tuin. De gemeente Altena wil ook deze doelgroep blijven uitdagen om te bewegen. Juist in deze tijd. Kijk voor meer informatie op www.gemeentealtena.nl.

In het radioprogramma A-Magazine van zaterdag 18 april sprak presentator Michel Pruijmboom met sportcoaches Gideon van Dijk en Evelyne de Graaf:

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl