Zonnepark Nieuwendijk: ‘Wake up call voor gemeente Altena’

Foto: Redactie
27 juni 2020, 17:56
Verlopen

NIEUWENDIJK - Nadat eerder ChristenUnie Altena en Progressief Altena botsten in de gemeenteraad over de aanleg van een zonnepark in Nieuwendijk mengt ook Provinciale Staten lid Hermen Vreugdenhil zich in de discussie.

De vraag is niet meer of er behoefte is aan zonneparken maar waar en wanneer. De opgave om zo snel mogelijk energie op te wekken uit zon, wind of andere methoden houdt de gemoederen flink bezig. “De locatie in Nieuwendijk is ongelukkig gekozen om diverse redenen”, zo stelt Hermen Vreugdenhil. Saillant detail, hij woont aan de rand van het beoogde zonnepark. Volgens raadslid Christian Alderliesten van Progressief Altena is het een prima locatie en wordt de grond weliswaar agrarisch gebruikt nu maar heeft dit niet als bestemming.

Raadslid Anne Duizer van ChristenUnie Altena betoogt dat de aanvrager van de vergunning een partij is met louter commercieel belang: “Er is geen sprake van participatie en bijvoorbeeld aangrenzende bedrijven zijn niet betrokken om ook de daken vol te leggen.” Alderliesten (PA) verwijt Duizer (CU) ‘het anker uit te werpen’ terwijl ze op het gebied van verduurzaming op een lijn leken te zitten. Duizer herkent zich hier niet in en stelt dat Alderliesten ook wel beter weet.

Statenlid Hermen Vreugdenhil (CU-SGP) stelt op zijn beurt weer dat de gemeente Altena zich druk moet maken over grote ‘zon op dak’ projecten en deze snel moet faciliteren. Het debat in de gemeenteraad en de aangedragen argumenten bevestigen volgens hem dat men ook wel weet wat men doet niet het meest slim is.

Altena TV neemt u in een reportage mee naar de exacte locatie vanuit de lucht en ze brengen de standpunten van Progressief Altena, ChristenUnie Altena en Provinciale Staten in beeld.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl