Welke winkels zijn nog open in Altena tijdens de lockdown?

Foto: Mijn Regio Nieuws
18 december 2020, 15:59
Verlopen

ALTENA - Op maandag 14 december kondigde premier Mark Rutte de harde lockdown aan. Hieronder valt ook de sluiting van alle niet-essentiële winkels. Alleen de winkels die zich richten op de eerste levensbehoeften mogen de deuren open houden. De website www.scootzorg.nl zette de gevolgen op een rijtje.

Supermarkten en drogisterijen
Alle supermarkten in Altena blijven de komende weken gewoon open. Bij veel supers kan je de boodschappen ook laten bezorgen. Verder mogen ook bakkers en slagers open blijven en kan je op de (week)markt nog steeds terecht bij jouw favoriete marktkraam voor levensmiddelen. Ook de drogisterijen mogen de deuren openhouden.

Dierenwinkels
Dierenspeciaalzaken mogen de komende weken de deuren open houden.

Warenhuizen
Winkels als de HEMA, Action en Wibra wilden in eerste instantie openblijven met een aangepast assortiment. Vanaf woensdag is het beleid daarom aangescherpt. Een winkel mag alleen open zijn als deze voor ten minste 70% levensmiddelen verkoopt. Deze winkels zijn inmiddels dus weer gesloten.

Bouwmarkten en tuincentra
Bouwmarkten en doe-het-zelf winkels in en rondom Altena moeten tijdens deze nieuwe lockdown de deuren gesloten houden. Wel mogen ze open blijven voor het afhalen van bestellingen. Reden van deze uitzondering is dat zij producten verkopen die nodig zijn voor reparatiewerkzaamheden in en rondom de woning. Natuurlijk is het ook mogelijk om je producten te laten bezorgen. Ook tuincentra zijn gesloten. Verkoop van kerstbomen- en bloemenverkoop buiten is wel toegestaan.

Ophalen van pakketjes
Het ophalen of versturen van pakketjes bij een pakketpunt blijft gewoon mogelijk. Dit geldt ook voor pakketpunten in niet-essentiële winkels zoals de boekhandel of tabakszaken. Andere functies van een winkel mogen niet open. Een boekhandel mag dus echt alleen open als servicepunt en mag geen boeken verkopen.

Reparaties en onderhoud
Een kapotte fiets of een defecte koelkast? Geen nood. Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen blijven gewoon bereikbaar de komende periode.

Andere uitzonderingen
De overheid heeft daarnaast nog een aantal andere winkels aangemerkt als essentieel die de komende weken open mogen blijven. Belangrijke voorbeelden zijn de tankstations, audiciens, opticiens, wasserijen en stomerijen. Hetzelfde geldt voor winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen zoals Scootmobiel winkels in Altena. Verder mogen ook groothandels de komende weken openblijven. Rijksoverheid.nl heeft ook een lijst openbaar gezet van winkels en voorzieningen die open mogen blijven tijdens de nieuwe lockdown.

Vanzelfsprekend geldt voor de winkels die open blijven dat je je gewoon moet houden aan de regels. Draag een mondkapje, zorg voor 1,5 meter afstand en shop zoveel mogelijk alleen.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl