Per direct noodverordening van kracht in Veen

Foto: FPMB / ERIK HAVERHALS
27 december 2020, 17:02
Verlopen

VEEN - In Veen geldt vanaf zondag 27 december 17.00 uur een noodverordening om de overlast te bestrijden.

Het doel is volgens burgemeester Egbert Lichtenberg om de rust in het dorp te herstellen. Hiervoor is overleg geweest met de politie en veiligheidsregio. De noodverordening houdt in dat mensen buiten het dorp geweerd worden die daar niets te zoeken hebben. Daarnaast is er een samenscholingsverbod voor groepen van meer dan twee personen. Dit om de openbare orde te kunnen handhaven. Ook is er een verbod om objecten bij te hebben die als wapen gebruikt kunnen worden. “Een ieder die niets te zoeken heeft in Veen, mag daar niet komen”, staat er te lezen in het bericht van de gemeente Altena. Het samenscholingsverbod is al van kracht in verband met corona. De noodverordening geldt tot 2 januari 2021.

De burgemeester sprak zaterdag 26 december uit dat het dieptepunt is bereikt. Op 27 december reageert hij op de onrust in de avond daarvoor: “De oproep die ik gisteren samen met de hulpdiensten heb gedaan, heeft niet geleid tot een rustige nacht. Hoewel ik blij ben dat de hulpverleners geen strobreed in de weg is gelegd is de rust niet wedergekeerd. Het gebruik in Veen, om tijdens de jaarwisseling sloopauto’s te laten branden op het kruispunt, neemt toe. De aanloopperiode naar oud en nieuw wordt langer, de branden worden heftiger en de aanzuigende werking op mensen van buiten wordt groter. Ook binnen het dorp groeit de weerstand. Om verdere escalatie te voorkomen, is ingrijpen noodzakelijk gebleken. Gemeente en hulpdiensten hebben in gezamenlijkheid besloten dat het nu genoeg is. Deze situatie moet stoppen voordat het echt fout gaat.”

Op overtreding van de noodverordening is een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden kan staan of een geldboete van maximaal 4350 euro. 

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl