Agrofoodpluim voor De Hoeve in Wijk en Aalburg

Foto: Pexels.com
4 februari 2021, 18:53
Verlopen

WIJK EN AALBURG - Jacco Wink en Josien Boll van boerderij De Hoeve in Wijk en Aalburg ontvangen de Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant.

In 1997 namen Jacco Wink en zijn vrouw Josien Boll de huidige boerderij over die al generaties lang in de familie van Jacco zit. De Hoeve is een melkveebedrijf dat zo veel mogelijk wordt gerund op natuurinclusieve basis. Zo min mogelijk kunst- en drijfmest, grasland dat goed is voor de bodemkwaliteit én een ruim bouwplan. Volgens gedeputeerde Elies Lemkes-Straver combineren zij een melkveehouderij en akkerbouw op een zodanige innovatieve wijze dat ze kringlopen maximaal sluiten. Bovendien doen zij dit met oog voor de natuur en liefde voor de bodem.

De Hoeve werkt volgens een circulair concept: vrijwel alle mest van de melkkoeien wordt hergebruikt binnen het eigen bedrijf. Het grootste deel wordt ingezet om de grond en de gewassen te laten gedijen. Dat geldt ook voor de urine. Daarvoor ontwikkelt Wink op dit moment de mineralenverwaardingsmachine. Dit systeem haalt de mineralen uit de urine van koeien, die vervolgens worden gebruikt om de bodem te voeden door middel van precisielandbouw. Het mineraalvrije deel wordt gebruikt om de vloeren in de stal te sproeien en de melkmachines schoon te spuiten. De Hoeve doet ook aan actieve vogel- en nestbescherming.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl