Visserijmuseum zoekt vrienden en donateurs

Foto: Archief
3 april 2021, 06:11
Verlopen

WOUDRICHEM - Het Visserijmuseum Woudrichem heeft het zwaar, daarom start het een crowdfundingsactie en zoekt vrienden.

Het museum kan vanwege de coronacrisis al een jaar nauwelijks bezoekers ontvangen. De benedenverdieping staat leeg en levert geen inkomsten op. Maar de vaste lasten lopen door. Het onderhoud van het gebouw kan niet op betere tijden wachten. Als er niet snel iets gebeurt, is er na de coronacrisis geen visserijmuseum meer in Woudrichem.

Crowdfunding of jarenlange vriendschap

Met een crowdfundingsactie hoopt het museum door het zware weer heen te komen. Alle beetjes helpen. Het museum is blij met iedere donatie, klein of groot. Voorzitter Arjens van Gammeren zegt hierover: “Onze vrijwilligers zijn geweldig. Het visserijmuseum kan niet zonder ze. De suppoosten, de beheerders van de collectie, de ambachtslieden die je tijdens evenementen ziet: allemaal steken ze met veel plezier bergen tijd en energie in het museum. Onze vrijwilligers kunnen ook bijna alles. Maar wat ze niet kunnen, is elektriciteit produceren. Het gebouw verzekeren tegen calamiteiten. Bouwmaterialen maken, om het gebouw mee te onderhouden. Daar is geld voor nodig. Deze acties zijn daarom hard nodig. Naast donateurs via crowdfunding zoeken we ook naar structurele vrienden van het museum, om het zo voor de toekomst te behouden. Vriendschap komt van twee kanten, daarom hebben we allerlei pakketten bedacht, natuurlijk gratis toegang tot het museum, maar voor bedrijven is er ook de optie om een feestje voor 50 personen bij ons te organiseren.”

Van vrienden naar nieuwe website

Bestuurslid Paul Martens werkte samen met een werkgroep het vriendenconcept uit namens het bestuur. Marianne Sijberden van Perswinkel Communicatie werd gevraagd om mee te denken over de presentatie hiervan. Als geboren en getogen Woerkumse zag Marianne direct het belang van dit erfgoed en deed het museum daarom een volledig nieuwe website cadeau. Dit deed ze samen met haar collega Cynthia Streefkerk, die zelfs haar vakanties en weekenden doorschreef en webpartner WijzerOnline die vrijwillig zorgde voor de technische puntjes op de i. Van Gammeren is verguld met de nieuwe website en alle hulp: “Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen gelijk in actie kwam. In korte tijd heeft het museum online een heel andere uitstraling gekregen. We hopen natuurlijk dat dit helpt om iedereen nog duidelijker te maken waarom het belangrijk is dat dit museum blijft bestaan.”

Erfgoed en onderwijs

De riviervisserij en visrechten vormden eeuwenlang het bestaansrecht van Woudrichem. Het visserijmuseum stelt de kennis en cultuur van de riviervisserij veilig voor de toekomst. Jaarlijks bezoeken honderden kinderen uit de regio het museum met hun school. Vanuit het hele land komen designers, geïnteresseerden en historici deelnemen aan de workshops oude ambachten. Zelfs uit andere visserijplaatsen waar niemand meer is om die kennis nog door te geven.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl