Gemeentewerf Giessen duurzaam verbouwd

Foto: Gemeente Altena
18 januari 2022, 17:00
Verlopen

GIESSEN - De gemeentewerf in Giessen, naast Werkendam de locatie van waaruit de buitendienst werkt en gemeentelijke materialen staan, wordt verbouwd. Het terrein en gebouwen worden duurzaam en natuurinclusief ingericht.

Na de verbouwing draagt het terrein bij aan lokale biodiversiteit, is klimaatbestendig en wordt energie en water bespaard. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van toiletten en voor de autowasplaats. Een wadi in de berm buffert water bij hevige regenbuien. Verharding is veelal waterdoorlatend en de parkeerplaatsen zijn van grasbetontegels. De gevels krijgen klimplanten en het hekwerk wordt een insectenhotel. Op het dak en de overkappingen komen zonnepanelen.

Het buitenterrein wordt maximaal diervriendelijk. Er komen nestkasten, vlinderkasten en egelhuizen. Takkenrillen, van geknotte wilgen uit Altena, beiden schuil- en nestgelegenheid. Bomen, planten met bessen, en nectar- en waardplanten bieden voedsel voor bijen en vlinders. Natuurbeschermingsorganisatie Altenatuur heeft meegedacht over de maatregelen en uitvoering.

Wethouder Roland van Vugt: “Als gemeente hebben we een voorbeeldrol. Ook waar het gaat om duurzaamheid. Deze werkplek voor de buitendienst wordt duurzaam, natuurinclusief gebouwd. En hoe mooi is het dat lokale bedrijven, Almbouw en Schutte, de werkzaamheden uitvoeren. We hopen met deze verbouwing anderen te inspireren. Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan een duurzamer Altena.”

Altena werkt met twee gemeentewerven in Werkendam en Giessen. Hierdoor zit de buitendienst goed verspreid over het gebied en kan efficie?nt werken. De voormalige gemeentewerf in Veen is verhuurd aan sociaal werkbedrijf MidZuid. Hierdoor is uitbreiding en verbouwing van de werf in Giessen nodig.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl