Altena zet in op het behalen van de titel ‘Fairtrade gemeente’

Foto: Pixabay
15 april 2022, 17:42
Verlopen

ALTENA - De actieve werkgroep Fairtrade gaat samen met de gemeente Altena aan de slag om de titel ‘Fairtrade gemeente’ binnen te halen.

In een Fairtrade gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de gemeente samen voor meer eerlijke en duurzame handel. De voormalige gemeente Woudrichem had de titel al verworven. De werkgroep die destijds daarbij betrokken was, zet zich nu opnieuw met veel enthousiasme en energie in om de titel ‘Fairtrade gemeente’ voor heel Altena te behalen. Fairtrade Gemeente is een initiatief van ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar. Het doel van het initiatief is om de vraag en het aanbod van fairtrade in Nederland te vergroten. Er zijn inmiddels 58 Fairtrade Gemeenten in Nederland.

Egbert Lichtenberg, burgemeester gemeente Altena: “Producten voor een eerlijke prijs. Dat is het beginsel van Fairtrade. Als gemeente met een grote eigen productie beseffen we dat het belangrijk is dat boeren en bedrijven een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Dat is niet overal vanzelfsprekend. Om het krijgen en betalen van een eerlijke prijs te stimuleren steunt de gemeente de Fairtrade gedachte en zet zich in om de titel Faitrade gemeente te behalen.”

Klary van Veen, werkgroep Fairtrade Altena: “We zijn heel blij met de ondersteuning van de gemeente om Altena de titel Fairtrade gemeente te behalen. Eerlijke prijzen voor goederen vergroten de levensomstandigheden van de boeren. Fairtrade valt onder de Global Goals, die samen de levensomstandigheden van alle mensen verbeteren. Daarom is het belangrijk om de juiste prijs voor een product te betalen. Dan kunnen bijvoorbeeld koffieboeren in Colombia hun kinderen naar school sturen. In Altena zetten we ons als werkgroep in om zoveel mogelijk Fairtrade producten inde schappen te krijgen van bijvoorbeeld supermarkten, maatschappelijke instellingen, horeca andere winkels. ”

Gemeente Altena is ook een Global Goals gemeente, daarbinnen past de titel ‘Fairtrade gemeente’. De gemeente wil bijdragen aan de wereldwijde 17 duurzaamheidsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. De doelstellingen van een Fairtrade gemeente passen bij de doelstellingen van een Global Goals gemeente. De werkgroep Fairtrade is op zoek naar extra vrijwilligers om de doelstellingen van fairtrade te realiseren. Wilt u als inwoner of bedrijf zich actief inzetten om de titel ‘Fairtrade gemeente’ te behalen? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden bij de gemeente Altena, ondernemen@gemeentealtena.nl. 

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl