Altena helpt inwoners met leefstijlprogramma GLI

Foto: Gemeente Altena
23 mei 2022, 17:39
Verlopen

ALTENA - Gemeente Altena gaat inwoners helpen in de strijd tegen overgewicht. Wethouder Shah Sheikkariem ondertekende daarvoor op dinsdag 17 mei het regio-akkoord.

In Altena heeft 52% * van de volwassenen overgewicht. Overgewicht en een ongezonde leefstijl geven een verhoogd risico op allerlei aandoeningen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Slaapgebrek, stress en slechte voeding verzwakken ook het afweersysteem, waardoor uw lichaam minder goed in staat is om virussen en andere ziekteverwekkers te bestrijden. Veel mensen hebben moeite om een gezond gewicht te bereiken en hebben daar hulp bij nodig. Zij kunnen vanaf nu in Altena een 2-jarig leefstijlprogramma met de naam ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’ (GLI) volgen dat volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico. Het GLI-programma is een combinatie van groepsbijeenkomsten en individuele coaching begeleidt mensen met overgewicht bij het aanleren van een gezonde leefstijl, afvallen en vasthouden van een gezond gewicht. 

Om de slagingskans van een GLI te vergroten, is samenwerking tussen huisartsen, gemeenten en GGD’s wenselijk. Daarvoor is het regio-akkoord in het leven geroepen. Wethouder Shah Sheikkariem is blij met deze samenwerking: “Altena wil een vitale gemeente worden. We willen onze inwoners helpen gezond en gelukkig te worden of te blijven. Ik ben blij dat we mensen die met hun leefstijl aan de slag willen nu goed kunnen begeleiden. Leefstijlcoaching is een mooie aanvulling op de vele beweegactiviteiten die we al organiseren. Zo maken we Altena steeds vitaler.”

Inwoners die aan de slag willen voor een fitter en vitaler leven kunnen contact opnemen met hun huisarts. Meer informatie is ook te vinden op www.gli-zuidhollandzuid.nl.

* Bron: GGD-monitor 2020. Binnenkort komen nieuwe cijfers. De verwachting is dat door de coronapandemie mensen nog zwaarder zijn geworden door minder beweging.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl