Van Almwater tot bier

Foto: Bjorn Bogaars / Black Adder Photography
7 juni 2022, 17:34
Verlopen

ALTENA - Wie pas geleden langs de Alm in Almkerk kwam, kon een opmerkelijk tafereel aanschouwen. Middeleeuwers van de Heeren van Altena waren hier water uit de rivier aan het halen. Niet om zomaar te drinken, maar geheel in stijl van de middeleeuwen om er een bier van te brouwen.

In samenwerking met Altena Bier en Stichting Heerlijk en Eerlijk hebben ze speciaal voor het komende middeleeuwse evenement, de Slag om Altena, hun eigen middeleeuwse biertje gebrouwen. Naar recept van het oude kuytbier uit de late 15e eeuw en met plaatselijke producten, waaronder het almwater en hop van de hoven uit Altena, is de Edele Ridder ontstaan. Hoe hop een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Altena is iets waar Ronald van de Ende van Heerlijk en Eerlijk alles van af weet.

Dat de middeleeuwse vereniging Heeren van Altena en Heerlijk en Eerlijk elkaar vonden is niet verwonderlijk. Beide zetten zich in om de historie van het middeleeuwse Altena in het licht te zetten. Op 18 en 19 juni kunnen de bezoekers van de Slag om Altena nu niet alleen de middeleeuwen ervaren in beeld en geluid, maar het ook proeven aan de hand van dit middeleeuwse bier. Voor de echte liefhebbers is er op zaterdag de mogelijkheid kennis te maken met Leendert Alberts, schrijver van het boek Hop over de eerste bierrevolutie van Nederland.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl