Boeren protesteren voor gemeentehuis Altena

Foto: Sander van Strien
5 juli 2022, 23:15
Verlopen

ALMKERK - Boeren hebben zich dinsdagavond 5 juli verzameld voor het gemeentehuis. Ze willen daar een signaal afgeven aan de lokale politiek omtrent de stikstofplannen van het kabinet.

Om 19.00 uur namen de boeren met hun tractoren bezit van de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Begeleid door de BOA’s bleef de weg vrij voor het verkeer en werd er niets geblokkeerd. Ruim 30 landbouwvoertuigen stonden opgesteld langs de provinciale weg en voor het gemeentehuis. Verder waren er met deze voertuigen vele boeren uit Altena meegekomen. Onder de protesterende boeren hadden zich ook sympathisanten gemengd. 

Tijdens de avond werd in het gemeentehuis over de kaderbrief gedebatteerd. In een ingelaste schorsing omstreeks 21.00 uur kwam de burgemeester, het college en de gemeenteraad naar buiten om het verhaal van de boeren aan te horen. De boeren mochten daarna ook plaatsnemen op de publieke tribune. In het vergaderpunt ‘duurzaam Altena’ werden diverse moties ingediend omtrent het stikstofbeleid.

Een motie van CDA, VVA, VVD en SGP haalde de stemming. De motie was onder andere bedoeld om vanuit de gemeente de minister van Natuur en Stikstof en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schriftelijk aan te geven het te betreuren dat er geen integrale aanpak voor alle sectoren t.b.v. het verminderen van de stikstof emissie is gepresenteerd. De motie van Altena Lokaal om een noodplan uit te werken voor de agrariërs in Altena omtrent de stikstofplannen heeft het niet gehaald.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl