Voorlopig onderzoeksrapport windturbines Avelingen

Foto: Archief
29 juli 2022, 19:33
Verlopen

REGIO - Onderzoekers van Bosch en Van Rijn onderzoekt in opdracht van Rijkswaterstaat of het mogelijk is om windturbines nabij Avelingen te plaatsen.

In het voorlopige onderzoeksrapport wordt geconcludeerd dat alle opstellingsvarianten momenteel niet voldoen aan de regels die gesteld zijn voor de plaatsing van windturbines langs vaarwegen. De winturbines zouden te dicht langs de vaarweg staan. Afwijken van deze afstand is met een goede onderbouwing mogelijk. Rijkswaterstaat voert daarom aanvullend onderzoek uit en kijkt of de veiligheid van de scheepvaart daadwerkelijk in gevaar komt.

Volgens de onderzoekers zullen de windmolens de huidige Nederlandse regels voor geluid van 47 decibel in de meeste gevallen niet overschrijden. Wanneer wordt gekozen voor de middelgrote variant van de windturbines, wordt bij slechts één huis het maximale geluidsniveau van 47 decibel overschreden. Volgens de onderzoekers kan wel hinder optreden door slagschaduw, maar zij adviseren een automatische stilstandvoorziening aan te brengen. Het onderzoek wordt na de zomer definitief afgerond. Zodra de definitieve onderzoeksrapporten vastgesteld zijn, worden deze gepubliceerd op de website van de gemeente Gorinchem.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl