Sproeiverbod omgeving Wijk en Aalburg vanwege blauwalg

Foto: Sander van Strien
19 augustus 2022, 15:39
Verlopen

WIJK EN AALBURG - In Wijk en Aalburg en omgeving geldt vanaf heden een sproeiverbod, omdat er te veel blauwalg in het water zit. Volgens Waterschap Rivierenland beperkt de blauwalg de hoeveelheid water die het in de omgeving kan invoeren en moet het sproeiverbod voorkomen dat het waterpeil nog verder daalt.

Vanaf Wijk en Aalburg vult het waterschap het watersysteem in Land van Heusden en Altena aan met water uit de Maas, om zo te voorkomen dat de sloten droogvallen. Het water wordt ingevoerd bij Wijk en Aalburg, maar daar zijn nu zulke hoge concentraties blauwalg gemeten dat het invoeren ervan in het gebied zo veel mogelijk beperkt moet worden.

Het water wordt ook aangevuld vanaf andere punten, maar volgens een woordvoerder is er verder zo weinig water beschikbaar, dat ze het water met blauwalg wel moeten gebruiken. Men kan niet zeggen of het schadelijk is om te sproeien met water waar blauwalg in zit. Vanwege de blauwalg adviseert het waterschap om het water ook niet voor andere doeleinden te gebruiken. Denk aan honden laten zwemmen of pootjebaden. Het is niet duidelijk hoelang het sproeiverbod van kracht blijft.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl