Lezing: Van Karrenspoor naar Maasroute, de geschiedenis van een weg door de Langstraat

Foto: Pixabay
11 oktober 2022, 09:26
Verlopen

GENDEREN - Op dinsdag 18 oktober verzorgt Gini van Wijk op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing met als thema 'Van Karrenspoor naar Maasroute, de geschiedenis van een weg door de Langstraat'.

Van Wijk, bestuurslid van heemkundekring Onsenoort in Drunen, heeft zich uitvoerig verdiept in de historie van deze belangrijke weg door de Langstraat en schreef er een boek over. Rijden over de Maasroute? Soms gaat het snel en daar was de weg ook voor bedoeld. Maar de weg is steeds voller geraakt. Al in de vroege middeleeuwen moet er een weg hebben bestaan door de Langstraat tussen de handelssteden ‘s-Hertogenbosch en Geertruidenberg.

De Langstraat maakt dan deel uit van de Grote Waard, een poldergebied, dat zich tot 1421 uitstrekt van Vlijmen in het oosten tot Maasdam in het westen. De weg zal toen niet meer dan een karrenspoor zijn geweest. Tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421 is dit alles grotendeels verdwenen. Van Wijk vertelt hoe het verder is gegaan met deze weg. Iedereen is welkom. Entree voor niet-leden: vier euro. De lezing is in het Dorpshuis te Genderen, Rondendans 10. De aanvang is 20.00 uur.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl