Gemeente Altena ‘LEDt’ op het licht: Niet noodzakelijke verlichting om 21.00 uur uit

Foto: Archief
28 oktober 2022, 11:13
Verlopen

ALTENA - De gemeente Altena neemt maatregelen om het energieverbruik van de verlichting in de openbare ruimte te verminderen.

Zo worden gebouwen en monumenten niet meer de hele nacht verlicht en is sfeerverlichting in de openbare ruimte twee maanden toegestaan. Met deze maatregelen brengt de gemeente haar energieverbruik omlaag. Dat scheelt in de kosten en is beter voor het klimaat. Zaterdag 29 oktober, Nacht van de Nacht, start de gemeente met het omzetten van de tijdschakelaar bij ongeveer 25 aangelichte gebouwen zoals torens, molens en monumenten verspreid door de gemeente.

De verlichting dooft na 21.00 uur. Sfeerverlichting in de openbare ruimte, zoals kerstversiering is deze winter toegestaan van 15 november tot 15 januari 2023. Deze verlichting mag in deze periode ook na 21.00 uur blijven branden. Ook dit najaar vervangt de gemeente een groot aantal lampen in de lantaarnpalen door energiezuinige ledverlichting. De lichtbundels zijn scherper, waardoor er minder ‘strooilicht’ is. Beter voor plant en dier. ’s Nachts brandt de verlichting gedimd. In Altena is inmiddels al 75% van de buitenverlichting energiezuinig. Eind 2025 geldt dat voor de gehele buitenverlichting.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl