Verdachten ongeregeldheden tijdens jaarwisseling Veen vervolgd

Foto: Archieffoto persmoment ongeregeldheden Veen
5 december 2022, 16:14
Verlopen

VEEN - Het Openbaar Ministerie heeft besloten zes verdachten die eerder dit jaar zijn aangehouden voor betrokkenheid bij het verstoren van de openbare orde tijdens de jaarwisseling 2021-2022 in Altena te vervolgen.

De verdachten krijgen daarnaast een gedragsaanwijzing opgelegd. Dat wil zeggen dat zij een gebiedsverbod krijgen op last van een dwangsom bij overtreding. Het Openbaar Ministerie, de gemeente en de politie doen dit om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen voor hulpverleners en omwonenden. Daarnaast wil de gemeente hiermee schade voor de samenleving beperken. De burgemeester spreekt namens politie, OM en brandweer dat de jaarwisseling een feestje voor iedereen moet zijn: “We nodigen dan ook iedereen uit die een idee heeft om op een veilige manier een (stook)feestje te organiseren tijdens de jaarwisseling met de gemeente in gesprek te gaan.” Daarnaast geeft burgemeester Lichtenberg aan dat de gemeente open staat voor opties waar veel mensen plezier beleven en dat de veiligheid van hulpverleners en inwoners geborgen kan worden. “Diegenen die vinden dat zij met gevaar voor zichzelf en anderen een eigen feestje kunnen organiseren, hebben we dankzij de goede opsporingsmethodes in beeld. Een aantal van hen wordt nu vervolgd of krijgt een bestuurlijke aanwijzing. Daar waar mogelijk zal de gemeente ook de financiële schade verhalen”, aldus de burgemeester.

De betrokkenen mogen van 1 december 2022 tot 4 januari 2023 niet of rondom het kruispunt Witboomstraat- Van der Loostraat in Veen komen. Dat geldt ook voor voertuigen of goederen die op naam van de verdachten staan. Daarnaast riskeren de personen een dwangsom van 10.000 euro als zij zich in dezelfde periode gedragen op een manier die in strijd is met artikel 2.1 van de APV van Altena. Er komt deze periode ook cameratoezicht om de maatregelen te handhaven. Gemeente en politie gaat de komende weken ook 30 gesprekken aan met (vooral) jongeren die niet verdacht worden, maar wel gelinkt zijn aan de ongeregeldheden in december 2021. Ook in de toekomst zal strafrechtelijke vervolging of het opleggen van een boeten de norm zijn.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl