Muziek en schilderkunst in de Gouden Eeuw: ‘Een cultuurhistorische ode in beeld, woord en klank’

Foto: Aangeleverd
3 maart 2023, 09:35
Verlopen

DUSSEN - Op woensdag 15 maart 2023 vanaf 20.00 uur wordt er in Kasteel Dussen een lezing verzorgd door Pieter A. Bakker over muziek en schilderkunst in de Gouden Eeuw: 'Een cultuurhistorische ode in beeld, woord en klank'.

De enorme hoeveelheid picturale meesterwerken uit de Gouden Eeuw van de Republiek herbergt een veelheid aan thema’s en voorwerpen die een rijk beeld geven van het leven in de 17e eeuw. Opvallend is de veelvuldige aanwezigheid van instrumenten en musicerende personen op de doeken van vele schilders. Blijkbaar speelde muziek een belangrijke rol in de diverse sociale lagen van het land. In deze lezing zullen o.a. prominent aanwezig zijn: Johannes Vermeer (die in 2023 wordt geëerd met een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum en bij wie muziekinstrumenten een grote rol spelen), Jan Steen, Gerard ter Borch en Judith Leyster.

De lezing combineert de gekozen schilderijen met instrumentale en vocale composities uit de onderhavige tijd. Daarbij spelen vragen als: ‘Vertelt de keuze voor bepaalde instrumenten ons iets?’ en ‘Kunnen we symbolische waarde toekennen aan schilderijen waarop muziek een rol speelt?’ Juist de combinatie van beeld en klank kan de culturele hoogconjunctuur van de 17e eeuw tot leven wekken. Pieter A. Bakker is muziekhistoricus; via zijn muziekhistorische bureau ‘Musica Docet’ verzorgt hij cursussen en lezingen op het gebied van de muziekgeschiedenis. De entree is € 12,00 per persoon (met vriendenpas € 9,00). Reserveren kan via www.kasteel-dussen.nl.

 

Zelf nieuws doorgeven? Tip onze nieuwsredactie.

Stuur jouw persbericht of informatie naar redactie@radioafm.nl